Majlis Ilmu Perdana - `Allamah Prof. Dr Yusuf Al-Qaradhawi 191209

>> Monday, December 21, 2009Salam

Alhamdulillah, Dr. Har berpeluang mengikuti syarahan Maal Hijrah yang disampaikan oleh Prof Dr. Yusuf Al Qaradhawi (YAQ), tokoh Maal Hijrah 1431H di Masjid Negeri Shah Alam pada 19 Dis 2009, selepas Maghrib.

Dr.Har sempat sampai tepat jam 8.00 malam bersama Ustaz Zul dan Syamil, sejurus selepas menjalankan tgjwb kekeluargaan pulang ke Bagan Datoh menghadiri walimatul urus dua orang beradik sepupu bonda ana ( dua anak terakhir datuk saudara Dr. Har, Mbah Mustakim di Selekoh).

Ini apa yang sempat Dr. Har catatkan dalam buku nota, untuk perkongsian sesiapa yang tidak berpeluang hadir di majlis amat bersejarah kelmarin :

1. Muqaddimah - A'llamah Prof Dr. Yusuf Al-Qaradhawi (YAQ) memilih tajuk hijrah untuk dikupas memandangkan suasana sambutan awal hijrah 1431H masih hangat diperkatakan, namun beliau tidak mahu menghurai dari aspek penceritaan semata-mata seperti contohnya pengkisahan adanya dua ekor merpati yang membuat sarang di muka pintu gua Thur, yang menurut Prof YAQ, masih belum ditemuinya nas berkaitan yang kukuh di dalam rujukan yang sohih! ( Komen Dr.Har : beware of pengkisahan mengenai Hijrah Rasul SAW yang ditokok tambah dgn kisah dongeng Israilliyat!)

2. Prof Dr. YAQ menekankan khusus mengenai keperluan membina kekuatan berjamaah (teamwork) - melalui ibrah dan iktibar yang boleh diambil dari gerakerja Rasulullah SAW semasa sampai ke Madinah - di mana Ar Rasul SAW terus mencari `pasukan' beliau kerana amat arif akan kekurangan serta kelemahan bekerja sendirian atau bergerak secara individu. Rasulullah SAW melihat potensi tersebut dalam kelompok Aus dan Khazraj yang menduduki Madinah. Lantas Rasulullah mengasaskan sebuah komuniti ulung umat Islam yang tersusundan berteraskan iman serta aqidah yang sohih.

3. Prof. Dr YAQ mengingatkan, jika diamati dalam Al-Quran, perbezaan jelas antara ayat-ayat yang diturunkan di Makkah dan Madinah, antara lain adalah ayat-ayat Madinah banyak menjurus kepada peraturan dan dasar-dasar sosial. Banyak ayat Madaniyah yang dimulakan dengan seruan ` Ya aiiyuhal ladzi na aamanu...', wahai orang-orang yang beriman - kerana ketika di Madinah sudah ada kelompok orang beriman untuk diseru sebegitu, tidak seperti semasa di Makkah, di mana Ar Rasul SAW belum dapat menyeru dngn seruan sebegitu rupa. Oleh itu, Prof YAQ mengatakan, menurut banyak pendapat para sahabah, jika kita membaca ayat yang dimulakan dgn seruan `wahai orang beriman', segeralah perhalusi saranan dan seruan tersebut untuk diambil pengajaran yang penting yang terkandung di dalamnya, ataupun segera menjauhi larangan yang dinyatakan sekiranya dlm ayat tersebut dijelaskan batas dan sekatan tertentu.

Moga dapat dimanfaatkan bersama - mutiara yang dikeluarkan oleh Prof. Dr YAQ dalam nada suara yang begitu mantap dan bertenaga, membangkitkan semangat dan mengisi kehausan kepada ilmu yang begitu bijaksana. Terasa sungguh suasana indah majlis ilmu atau mega daurah tersebut.

Disertakan gambar Prof. Dr. YAQ yang sempat dirakamkan oleh anakanda Anas Bat Latif ( courtesy blogspot Ummu Asiah) semasa sesi ceramah dan doa di akhir sesi tersebut.

Dr.Har

0 responses:

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP