Langkah Bermula...Doa buat MD(UKM) batch 2010

>> Sunday, June 20, 2010


Salam

Hari ini dan esok, bermulalah detik bersejarah bagi anak2 didik Dr.Har, MD(UKM) batch 2010 yang akan memulakan kerjaya sebagai doktor pelatih ( house officers) di hospital2 KKM di seluruh tanahair.

Doa Dr.Har : semoga kalian terus dibimbing dan diberikan kekuatan oleh Allah SWT utk. menjalani fasa seterusnya dalam kehidupan.

Pesan Dr.Har :

1. Ikhlaskan niat di hati - bahawa profesyen ini akan jadi batu loncatan utk. mendapat redha Allah SWT.

2. Insafi, bahawa cubaan dan dugaan yang bakal dihadapi memang berat dan payah. So, jangan terkejut kalau hidup selepas ini kurang selesa, huru hara, menekan dan tertekan!

3. Layan pesakit sebaik mungkin, kerana mulai hari ini, mereka adalah fokus hidup kita. So, alang-alang macam tu, let's make friends with our patients! Do not treat them as enemies - almaklum, kerana kena menjaga mereka - kita kurang tidur, kurang rehat, kurang makan, kurang masa nak enjoy2 - silap langkah, we'll be angry - angrier and angrier with our patients as the days go by!

4. Put on a smile (even if you have to struggle to do so) whenever you step into the hospital compound. InsyaAllah, your smile will trigger other smiles as well, coming your way - and that will definitely brighten up your days.

For those starting to work in Singapore, don't forget to keep in touch. Jangan lupa, bring UKM spirit in everything you do.

Sorry sebab letakkan gambar enam orang doktor ni jer, I hope you all do not mind.

Tu dulu.

Love you all

Prof.Har

6 responses:

naim_yaakob June 20, 2010 at 9:01 AM  

assalamualaikum prof.

glad to be the first to comment on this.

terime kasih atas segalanya prof.
hingga saat nak masuk kerja pun, masih ade butir-butir mutiara dipesan buat semua anak-anak mu yang sudah di luar UKM ni.

moga Allah mengganjari keikhlasan, kesabaran, kepenatan dan ketabahan prof mendidik kami.

kasih ibu membawa bahagia,
kasih ummi membawa ke syurga.

Naim Yaakob MD UKM
Hospital Putrajaya.

naim_yaakob June 20, 2010 at 9:03 AM  

tajuk entry prof har tu menarik.
Al-Muntolaq = Langkah Bermula. :)

alialalala June 20, 2010 at 9:22 AM  

prof har
terima kasih banyak
insyaAllah kami akan cuba yang terbaik
doa dan nasihat prof kami bawak bersama

iRma IzZaTi June 20, 2010 at 9:23 AM  

salam prof har.
terima kasih atas semua nasihat2 tu.
i'll take it as my kekuatan start kerja nanti.
insyaALLAH sy akn cuba buat yg terbaik bawa nama baik ukm nanti.
prof jgn jumu2 doakan kami semua ye..
sayang prof! =)

mfk June 20, 2010 at 10:44 AM  

Salam prof har,
Terima atas segala nasihat dan panduan yang porf berikan kepada kami anak-anak didikmu ini..
InsyaAllah akan melakukan yang terbaik.
Terima kasih prof

Dr. Faiz Kamal (MD UKM)
Hosp Seremban.

Edwin T July 10, 2010 at 9:40 PM  

My beloved Prof Har,

It's inspirational reading your blog post. I started off my housemanship with O&G, your specialty.

Although it is tough and challenging. And felt panic when first encountered PPH, shoulder dystocia. But i always remember what you said. "Be friend and smile to patients."

At the end of the day, the word "thank you, doctor." from them quenched my tiredness.

I'll do my best! And still adapting. And most importantly to withold the UKM spirit nutured. :)

P.S. It's my honour to feature your blog, Prof.

Tioh Beng Siong
MD (UKM) Class of 2010
Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP