A VERY PLEASANT SURPRISE sempena Maal Hijrah 1432H

>> Wednesday, December 8, 2010

Salam

Tahun baru Hijrah 1432 telah tiba, meninggalkan tahun 1431H dalam kenangan. Moga kita semua beroleh ganjaran setimpal dgn apa yang telah kita usahakan di tahun lepas, dan diberi Allah kekuatan utk. meningkatkan amal dan keikhlasan di tahun baru yang membawa seribu harapan dan azam.

Pagi ni, bila masuk kerja, Dr.Har dapat a VERY PLEASANT SURPRISE : a beautiful BLUE envelope in my pigeonhole. Dengan penuh debaran dan tanda tanya, Dr.Har buka sampul tu, dan mendapati a very cheerful ORANGE card inside.

Reading the beautiful long poem inside, immediately brought tears to my eyes. And I thank Allah SWT for giving me this opportunity and honour to be a TEACHER to these remarkable students - akhawat final year KARISMA PPUKM : ANIZA, DALILA, AIN, NAZHIRAH, DALILAH, SAIDAH, NADZIRAH, SYAHIDA, ZALIKHA, HUSNA.

JZKK anak-anak didikku, I am honoured to be your teacher and hopefully, a murabbiyah as well, for the rest of your lives, InsyaAllah. You all occupy a very special place in my heart! Praises be to Allah!!

Dikongsikan bersama catatan sajak yang cukup indah,( untuk siapa yang menukilkannya, tabik spring from Prof. Har - sumber asal)

Saban hari aku memerhatikan
Langkah-langkah menutup kepenatan,
Wajah-wajah memberikan keceriaan,
Suara-suara yang membawa kebahagiaan,
Daripadamu wahai guru yang aku cintakan

Sungguh, guruku
Kau adalah jiwaku
Bunga-bunga mekar yang tumbuh dalam hatiku
Kaulah ibu, kaulah bapa,
mendidik penuh tabah tanpa mengungkit jasa
Tulus memroses diriku yang banyak kerenahnya
membesar, membesar dan aku membesar
di bawah dodoian cinta dan kasihmu yang ikhlas kerana-Nya

Guruku, kau adalah jiwaku
kau kenalkan aku kepada Allah
membawa aku kepada sunnah Rasulullah
menghidupkan hatiku dengan Islam
dan mengajarku agar hidup sebagai hamba dengan penuh amanah
aku takkan lupa, aku takkan sesekali lupa
apa ilmu yang engkau tumpahkan
apa kasih yang kau curahkan
semuanya terpatri kemas dalam jiwa

Guruku
Jika aku mampu
inginku terbang di awanan
memetik gugusan bintang sebagai hadiah tanda penghargaan
namun aku sedari
hatta jika aku mampu membeli seluruh dunia ini
tiada mampu untuk membalasa jasamu guru
denganmu aku mampu berjalan
denganmu aku mampu terbang
menggapai apa yang aku cita-citakan
mendapat apa yang aku hajatkan

Guru, sungguh kaulah jiwaku
Akan kubalas usaha dan penat lelahmu
akan kubayar perit dan jerihmu
dengan menjadi hamba yang bertaqwa mengejar redha-Nya
dengan menjalani kehidupan yang baik di atas jalan-Nya
agar nanti aku berdiri di hadapan-Nya
dan amal-amal kebaikanku ditunjuk sebagai tanda berjaya
aku akan berkata dengan lantang dengan penuh rasa bangga dari kalbu
`Sungguh yang mendidikku ke arah ini semua adalah guruku yang bernama itu dan itu.'



Ni pula sajak pendek balasan dari Prof. Har :

Benar kata ayahanda suatu masa dahulu,
Bahawa seorang guru itu tidak akan mengumpul wang dan harta bertimbunan
Tidak akan dia mampu jadi sang jutawan, hidup mewah dalam gudang serba indah

Kerana kekayaannya dipersembahkan Allah dalam bentuk yang amat istimewa:
Pertama - dia akan terus menjadi guru kepada anak didiknya, sekalipun roh sudah lama meninggalkan badan.
Kedua - kebahagiaan melihat anak didiknya `menjadi' tidak akan mampu diukur dan dibeli oleh harta segunung selautan.
Ketiga - bekalan masuk ke kuburnya : sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak soleh/solehah - sentiasa mengalir menjadi teman persemadian.

Terima kasih ya Rabb........kerana mengizinkan aku menjadi seorang guru

Terima kasih anak-anak didikku, kerana memberi laluan utk diri ini menyentuh sedikit dari jalan hidupmu.


InsyaAllah, semoga kita dihimpunkan bersama dalam Jannah Allah sebagai ganjaran penat lelah kita di dunia yang fana ini. Amin

A very blessed soul : Dr. Har

Read more...

Dr.Har di Halaqah TV9 301110

>> Friday, December 3, 2010


Salam
Alhamdulillah, Selasa malam Rabu lepas, Dr.Har di Halaqah, Akar Tradisi Ilmu TV9 bersama Puan NoorJanna Dini membincangkan mengenai Siapa Khadijah binti Khuwailid? Moderator - Tuan Hj Ahmad Nor Sulaiman.

Dr.Har

Read more...

The Lost Art of Healing - Dr. Bernard Lown

>> Friday, November 26, 2010

Salam

Just want to share with you all the book I am currently reading : THE LOST ART OF HEALING - PRACTISING COMPASSION IN MEDICINE written by a Noble Peace Prize winner and a renowned cardiologist at Harvard School of Public Health, Dr. Bernard Lown (pic).

I am enjoying every single page of it.

You want to know why? Just read it yourself, and you will know why...

PS : For those who wish to buy the book, my final year medic student Wan Nuruddin informed me over the weekend, that it is currently out of stock in Kinukoniya KLCC. I saw many of the book over the shelf in Kinukoniya early Nov. Maybe you all can try finding it in MPH.

Dr.Har

Read more...

Apa khabar IMAN-mu wahai anak-anakku? Khusus buat Doktor Muda Graduan UKM 2010

>> Monday, November 22, 2010

Salam

Entah kenapa, tiba-tiba Prof. Har teringat pada kalian semua. Terasa lama benar tak berutus khabar. Yang selalu sms dulu, dah lama juga tak menyapa dan datang menjengok. Pastinya engaged dengan kerja seharian yang begitu menguji kesabaran, keyakinan dan semangat.

Dah masuk posting kedua, nampaknya. Alhamdulillah, tentu dah mula mengutip pengalaman, alah bisa tegal biasa. Sekalipun kepenatan, namun puas kerana dapat berjasa kepada manusia. Terasa berbaloi hidup di dunia, yakin sungguh akhirat nanti pasti ada ganjarannya.

Jangan lupa sentiasa memurnikan niat di hati. Ikhlas, ikhlas, ikhlas - pasti semua yang sukar jadi ringan, yang menghimpit jadi lapang.

Dalam kemelut kerja, masih sempat menjengok status iman di dalam hatimu?

Solatmu bagaimana - makin khusyuk atau semakin hambar tiada perisa?

Bacaan Al-Quranmu? Masih mampu istiqamah sehari selembar bertilawah?

Usrahmu? Sudah lama tidak menjengok naqib/naqibah yang serba salah, mahu bertegas minta kalian datang halaqah mingguan, maklum sungguh kekangan kerja yang begitu mencabar. Namun kalau terus menerus terbiar, bimbang tangki iman dan taqwa kering kontang berada di level `E' ( empty), harus segera menambah bahanapi ( fuel) iman ni!

Benar, apa yang kau lalui saban hari memang tarbiyah amali yang tiada galang ganti. Cuma kesungguhanmu berada di dalam lingkungan usrah akan menjadi ikatan yang tidak akan goyah, antara kamu dan keazamanmu meniti jalan dakwah.

Namun jika sudah bulat tekad, tiada lagi istilah usrah, tarbiah, daurah dan halaqah sepanjang sudah bergelar `doktor' ini, ku doakan kalian terus menerus dalam pemeliharaan Allah SWT. Sesungguhnya, jagalah imanmu, aset terpenting bagi masa depanmu, nak.

Moga kita akan berjiran nanti di dalam syurga yang penuh keindahan dan ketenangan.


Ummi kalian yang takkan henti-henti mendoakan :
Prof.Har
PPUKM

Read more...

Dapatkan SOLUSI isu 23, 24, 25 dan seterusnya

>> Sunday, November 21, 2010

Salam
Alhamdulillah mulai SOLUSI isu ke-23 yang lalu, Dr.Har sempat menulis untuk satu ruangan yang diberi nama FITRAH : Menyantuni naluri insan. JZKK kepada Editor Solusi dan krew yang sudi memberikan peluang utk. Dr.Har berkongsi maklumat.

Ruangan ini khusus menjurus aspek seksualiti dan reproduktif yang sememangnya menjadi Dr.Har punya favourite topics. Kalau setakat berceramah, entah berapa orang sahaja yang boleh memanfaatkan. Tapi, bila ditulis sebagai satu dokumentasi, semoga lebih ramai yang boleh merujuk- sekarang atau untuk generasi akan datang.

Dalam isu ke23, artikel sulong Dr.Har menyentuh tentang `Pendidikan Seksualiti - Racun atau Penawar?'

Isu ke24, Dr.Har menulis tentang `Sikap terhadap Seksualiti ; Antara Liberal dan Konservatif.

Isu ke25, mengenai `Mengungkai perkaitan Jantina, Gender dan Seksualiti'.

Dalam isu ke26 nanti, InsyaAllah mengenai pembuangan bayi. Sementara dalam isu ke27, InsyaAllah menyentuh bab ikhtilat atau pergaulan dan percampuran antara lelaki dan wanita.

Kalau sudah menjadi regular reader SOLUSI, tentu sudah pernah ternampak artikel Dr.Har tu. Bagi yang belum, jom tingkatkan azam membaca!

Membaca jambatan ilmu.
Leaders are readers, readers are leaders
.



Dr.Har

Read more...

SPM 2010: Doa untuk Syifa' Hana dan rakan seperjuangan

Salam


Petang tadi Dr.Har sempat menziarahi Syifa' di KISAS - di saat akhir countdown untuk SPM 2010 yang bakal bermula Selasa 23 Nov ini. Satu famili datang bersama - termasuk Syamil ( yang dalam perjalanan pulang ke Maahad Tahfiz Hira' di Jeram selepas seminggu bercuti Eid Adha), Deena, Tok dan Tok Wan yang dijemput khas dari Baling. Sarat dengan kiriman doa dari Mbahnya yang sudah pulang ke Sg Besar kelmarin, dari Mbok De Nu yang menukilkan satu mesej SMS yang indah serta juga coretan doa dari Mak Cik Peed ( Dr. Hafidzah Mustakim - KW JIM Kelantan, best friend Ummi Syifa').

Dalam kad `Good Luck' yang diberikan ke tangan Syifa' tadi, Dr.Har sempat menukilkan pesanan ini :

` Akak, remember this:
1. You always want to be closer to Allah SWT, much more after this SPM than prior to it.

2. You need to be only dependent on Allah's help, as you know that you can't depend on your self which is so inadequate and lacking.

3.You cannot wait to feel Allah's guidance, love and care that would be assisting you through the exam papers, so much so that you would ENJOY, CHERISH and TREASURE this SPM 2010. And after all that my dearest, you deserve a salute from .....Ummi!

Mohon sgt doa semua, agar Syifa dan rakan-rakan yang bakal menduduki SPM 2010 sentiasa beroleh hidayah, ketenangan dan keyakinan diri, di samping kualiti tawakal yang jitu.
Loves : Ummi

Read more...

Dr.Har's talks on November 6th & 9th

>> Friday, November 5, 2010



Salam

ONLY for those of you who have not had enough of me bragging on the topic of sexuality, you might be interested to know where and when to catch me appearing next : INSYA-ALLAH

Tomorrow - 9.00pm Saturday Nov 6th, 2010 : see you in Giant Shah Alam, InsyaAllah - Forum NISA' Selangor : Cinta Pakai Buang : with Wardina

Tuesday - 8.30pm Nov 9th, 2010 : at CUCMS auditorium Cyberjaya ( exact location - kindly use your GPS) : Sex & Us

See you there, InsyaAllah!
Dr.Har

Read more...

NST 021110 : Meeting halfway in sex education

Salam

In case anyone is interested enough to read more on the topic - which was featured in the health column in NST Nov 2nd., you could just google. I was interviewed by Syida about two weeks ago.

http://www.nst.com.my/nst/articles/Health_Meetinghalfwayinsexeducation/Article/##izxx14Nklj5qj


Dr.Har

Read more...

Dr Har & TV interviews this week

Salam
Alhamdulillah, here I am.

Being quite awhile since I last updated the blog.

Syifa' reminded me just now - and yes, I feel it is a duty now to share my life with you all, my dear sisters and brothers.

This week is a record week - for myappearances in our local TV channels.
I was invited to appear live in Nasi Lemak Kopi O TV9 last Sunday Oct 31st 9.00am, talking about.... of course you all would have guessed the topic lah! - Seks dan Kehidupan. The session was moderated by my sweet sister Farah Adeeba.

Then, Monday 1st Nov 8.15pm, I appeared in Agenda ASTRO AWANI with Dzulfitri Yusof to inform the public of an East Asian Ministerial Forum on Families next week - 8-10th Nov, and I am going to be one of the panelists in the roundtable session - interesting topic : Building Family Resiliency : creating `bounce-back' families!

Come Tuesday, I watched myself in action in an evening slot Liga Ilmu ASTRO OASIS, a prerecorded session ( somewhere in July) with moderator Ust Zul, panelists Ustaz Tarmizi dan Salleh Yaakob - nice topic ` Sayang isteri tangan-tangankan?'

And on Wednesday Nov 3rd, at 10.30pm ( I was already yawning several times in between camera) - I appeared in Hujah TV9 with Aziz Desa and two girls from KEWAJA in the hot discussion on ` Masa Depan Sekolah Harapan'. Heated discussion, indeed....

Well, I pray that Allah SWT will accept those small contributions as a symbol of total submission to His Supreme Power...Amin.


Dr.Har

Read more...

Alhamdulillah, my post-date MD(UKM) babies are finally delivered!

>> Thursday, October 21, 2010


Salam

Alhamdulillah, praises be to Allah SWT.....exactly at 3.00pm this afternoon, 211010, all of the 17 Year 5 students ( 2009/2010) who had to repeat 6 months - had passed and are officially now medical doctors! I am so grateful to Allah SWT for giving them the strength and teamwork to help each other and strive hard.

We had a small `Majlis Kesyukuran' at PPD Unit, JPP at 4pm, with Prof. Shahrir, Prof. Ruzanna & Prof. Fauzi. All 17 of them received a congratulation card from me. with their name Dr. written on the envelope and inside the card.

I pray to Allah SWT that He will always guide you all, my dear post-date babies :

1. Dr. Akmal
2. Dr. Ristiman
3. Dr. Fakhriyah
4. Dr. Bhariyah
5. Dr. Badriah
6. Dr. Bee See Yee
7. Dr. Sharil
8. Dr. Wan Mohd Noor Al-Hadi
9. Dr. Nashrullah
10. Dr. Helmi
11. Dr. Firdaus
12. Dr. Shamsudin
13. Dr. Ayob
14. Dr. Norfadilah
15. Dr. Rosnah
16. Dr Nur Hidayah
17. Dr. Tang Jeat Thong

I am so proud of you all! Keep the UKM flag flying high!
So, jangan lupa Allah SWT, jangan tinggal sholat .....yang membezakan antara doktor yang mulia dan yang angkuh adalah AKHLAKnya!

Your `Ummi' : Prof.Har

Read more...

In loving memory of...Allahyarham Ahmad Sofwan Hanif bin Zulkifli

>> Saturday, October 16, 2010


Salam
I was invited to present a short lecture during the last plenary session at the 3rd National Midwifery Congress, organised by O&G Dept HTAR, at Hotel Istana on Friday Oct 15th.

The lecture was entitled : `Supporting Mothers through Pregnancy Loss and Grief'.

It was very emotionally draining to prepare the lecture, what more delivering it! I tell you why...

I dedicated the lecture to my deceased second born ` Ahmad Sofwan Hanif Zulkifli ' ( Born : 02061995 [1350hrs] - Died : 26091995 [11oohrs]), who passed away peacefully in his sleep at 4 month-old : COD ( cause of death) stated ` Sudden Infant Death Syndrome - SIDS' in his burial permit. Eventhough it was not a perinatal / pregnancy loss; it was nevertheless an extremely painful experience, and I could sincerely relate and emphatize deeply with those mothers who had experienced loss of a pregnancy or a newborn.

I would like to share some of the quotations that I collected from the internet search

`When a parent dies, you lose your past; when a child dies, you lose your future.'
Anonymous
`A wife who loses a husband is called a widow. A husband who loses a wife is called a widower. A child who loses his parents is called an orphan. But...there is no word for a parent who loses a child, that's how awfulthe loss is!
Neugeboren 1976
The sorrow for the dead is the only sorrow from which we refuse to be divorced. Every other wound we seek to heal, every other affliction to forget; but this wound we consider it a duty to keep open; this affliction we cherish and brood over in solitude.'
Washington Irving, 1992
`Bereaved parents learn to live with the memories, the losthopes, the shattered dreams. They never 'get over' the death, but they do recover, adjust and learn to live with the pain.'
Donnelly, 1982
As Muslims, nothing provides more comfort than Allah's promise that parents who lose their children will be rewarded with paradise, providing they could bear the loss with a lot of trust in Allah and patience.

Hati memujuk, mungkin ibu dan ayah Sofwan ini hampir mustahil ke Jannah Allah sekiranya tiada syafaat dan bantuan, maka Allah telah mengambil Sofwan kembali kepada-Nya utk. dipelihara dan dijaga, hingga pada saat ketika di Padang Mahsyar, bilamana Sofwan akan berlari-lari di celah org ramai selepas diizinkan Allah mencari ibu dan bapanya, menggenggam tangan Ummi dan Ayah utk. sama-sama ke syurga Allah, Amin.

Anakanda Sofwan,
tunggu Ummi dan Ayah yer, kami sedang berjuang sedaya termampu membela
agama dan syiar Allah di bumi ini, sebagai tanda kesungguhan kami utk tidak
mengecewakan Sofwan nanti. Alangkah dukacitanya jika Ummi dan Ayahmu ini
terpaksa diiring pula ke Jahannam dan bukannya ke syurga utk.
bersamamu.....Aduh, kepalang sedihnya nanti.
Al-Fatihah buat Sofwan.
Kami (Ummi, Ayah, Akak, Adik Syamil dan Deena) amat mencintaimu, nak/adik/abang!
Ummi -Dr.Har

Read more...

Dr. Har, RS dan Showcase Maher Zain 2010 `Save the Soul'


Salam

Alhamdulillah, sepenuh kesyukuran Dr.Har panjatkan ke hadrat Allah SWT yang memberikan satu pengalaman dakwah yang cukup unik sepanjang dua minggu kebelakangan ini ( 4-16 Okt.2010).

Tour dan Showcase MZ 2010 `Save the Soul (STS) sudah sampai ke penghujung apabila MZ dan isteri berlepas pulang dari KLIA tengahari tadi. Semoga MZ pergi membawa bekalan motivasi dakwah yang sarat, yang mampu melonjakkan lagi aktivisme dan jihadnya. Semoga RS dan Dr.Har yang tinggal juga, semakin yakin dengan janji-janji Allah SWT dalam mengharung liku perjuangan dakwah di Malaysia.

Ucapan sepenuh penghargaan utk. semua yang terbabit - secara langsung mahupun tidak -dari penaja yang dermawan, peminat dan pendokong irama yang `faith-based, value driven', team RS dan Nasyid.com, artis dunia hiburan, media massa - tidaklah mampu RS melaksanakan semua ini tanpa semangat setiakawan dan teamwork yang gigih, tercetus dari niat yang ikhlas.

Dr.Har sempat bertemu MZ secara peribadi selama 4-5 kali sepanjang beliau di sini, dan merasa amat senang dgn watak dan pembawaan da'ie muda ini. Alhamdulillah, Allah memilih individu yang tepat utk. membawa mesej yang penting ini kepada golongan anak muda yang begitu dahagakan input dan bimbingan kembali menyintai Allah SWT.

Tema Save the Soul (STS) memang tepat pada masanya. Sekalipun kempen itu adalah yang pertama bagi RS (1999-2001) - sebelum kempen `Not Me, Not Now' (2002-2006), Anda Bijak Jauhi Zina (ABJZ-2007) dan yang terakhir `Lelaki Pelindung Wanita' (2010) - tema tersebut diangkat menjadi fokus dalam showcase kali ini. Ternyata percubaan itu berjaya - menarik minat MZ utk. datang, menarik ribuan peminat menghadiri persembahan MZ - dalam misi yang sememangnya tepat pada masanya - ketika `jiwa dan roh' remaja Muslim di negara ini amat perlu diselamatkan!

RS memang tidak pernah menduga dapat menganjurkan satu showcase yang membabitkan seorang artis antarabangsa seperti MZ. Namun, jika Allah SWT telah menetapkan bahwa RS yang mesti memikul tanggungjawab ini, kami bertekad melaksanakannya. Betapa cemasnya kami beberapa minggu terakhir persiapan bila para penaja nampak begitu skeptikal dengan kemampuan kami menganjurkan satu showcase tanpa pengalaman. Satu penaja yang pada mulanya begitu berminat utk. menjadi penaja, dinasihatkan utk. tidak meneruskan hasrat tersebut oleh pasukan akauntan syarikat yang langsung tidak yakin dgn kemampuan RS. Kami tentunya tidak menyalahkan mereka, namun selepas melihat sambutan luar biasa terhadap MZ, mungkin syarikat tersebut `menggigit jari' terlepas peluang keemasan.

Selama dua malam berturut, showcase STS diadakan di Auditorium MBSA Shah Alam, Dr.Har rasa amat terharu dgn sambutan hebat yang ditunjukkan oleh peminat dari Malaysia. Kami menerima kunjungan timbalan menteri, ketua pengarah, Dato' Bandar SA sendiri semasa showcase tersebut. Itu belum lagi fan club MZ yang diasaskan di Malaysia. Dari yang kecil hinggalah yang sudah berusia, semua hadir untuk `spiritual enhancement & enrichment'.

Sambutan terhadap STS Showcase MZ ini menjadi petanda - betapa umat Islam di negara ini, khususnya muda mudi Muslim amat perlu dihidangkan satu alternatif yang mampu mengatasi tarikan nafsu, syahwat dan iblis yang begitu mendesak dan mengasak mereka dari setiap penjuru. Unsur-unsur negatif yang tidak sabar-sabar mahu `mencuri dan merampas' SOUL kita semua yang sepatutnya hanya tunduk patuh kepada perintah Allah SWT.

Semasa melihat MZ membuat persembahan di pentas, Dr.Har tertanya dalam hati - mengapa Malaysia belum berjaya menghasilkan `Maher Zain'-nya sendiri? Sebaliknya, apa yang berlaku - ramai antara penyanyi Malaysia yang terkenal hari ini, dahulunya pernah menganggotai kumpulan nasyid. Namun, apabila sudah terjun sebagai penyanyi solo - genre lagu yang didendang langsung tersasar dari apa yang sepatutnya mereka lakukan dengn bakat dan kebolehan yang dianugerahkan oleh Allah SWT. Sekalipun mampu menghasilkan melodi yang indah dan membuai jiwa, namun lirik-liriknya, hanya memuja dan memuji kekasih manusia yang hina dina, melampau-lampau sehingga Dr.Har sering keliru, sama ada lagu ini utk. Tuhan atau hanya kekasih yang sama lemah, sama hina!

Betapa bersalahnya perasaan Dr. Har melihat kelompok muda yang telah lama terabai keperluan emosi dan spiritualnya. Rasa mahu meneruskan langkah gigih dan jihad bertambah membara dalam hati! Ya, RS akan terus berusaha - membantu usaha membebaskan anak remaja dari belenggu penderitaan ketandusan Islam,Iman dan IHSAN.

Mohon doa kalian semua.
Dr.Har

PS:
Diperturunkan `speech pendek Dr. Har semasa Fundraising Dinner pada 121010 utk diperkongsikan.

Salam - Salawat - Salutation

Let us all begin, once again by thanking Allah SWT for allowing us to be here. It is not your money or your position or just by mere, pure luck, that you and me are here now. In case we have forgotten, it is only by Allah’s permission and His alone. Why are we among the `chosen ones’? We know very well, there are thousands more people out there who would do anything to be here. Why us? Again only Allah SWT knows.

It is also not by pure luck that you have heard Maher’s song the first time – either through the internet or introduced by your friends or relatives, whenever and wherever that was, and suddenly found yourself fallen in love with the songs written by this vibrant yet humble young da’ie. Songs that moved your heart, brought tears to your eyes – songs that are `faith-based and value-driven’, as how Bro Amir Razelan beautifully described them. Yes, it is only through Allah’s magical ways that we are here together as a family unit, supporting the good course of dakwah, charity and fulfilling our responsibilities to Allah SWT. Only Allah SWT decides, when our paths will cross.

Despites the thousands of miles that separate us apart, Raudhatus Sakinah, IIS, Inteam Records are gathered together with Maher Zain & Awakening Records to join and support each other. Definitely, the physical distance could not prevent the reconciliation of souls, bound together on the same platform of syahadah, faith and sincerity, in achieving the same goal of seeking Allah’s pleasure all the way. Raudhatus Sakinah Shelter Home for Girls is mainly the `tool’ for all of us to chip in, the very little contribution – in our struggle to save the souls of this ummah, especially the youths of today.

I was greatly touched by Maher’s remark during his interview with TV9 last Sunday morning, when he was relating about his `dark past’ before deciding to make a comeback to the meaningful life of Islam and Iman. Maher, you mentioned about the difficulties and challenges that youths have to face these days, making life decisions one after another. And the word `difficulties’ struck me the most. As a medical doctor for the past 19 years, I always deal with `problematic patients’, as a medical teacher for the past 13 years, I have always encountered `problematic’ students, as a parent, I have to make sure that my children would not grow up to be problematic kids, and I become an activist in dakwah and society, setting up five Raudhatus Sakinah throughout the country to help handling the `problematic youths’. As long as we, the adults of this society, define these as problems, we might forever resort into wrong strategies trying to overcome them all the way.

If only we could all start looking at these `problematic’ young people as our children with difficulties, who are in need of assistance and guidance, to help them overcoming those challenges and difficulties, I am sure we would be taking off from a more `appropriate and right launching pad’.

Our youths need us to lend them our ears and sincerely listen to their concerns and inner worries. They want us to guide them through the unfamiliar roller-coaster ride of their emotions. They are hoping that we would be there, when they learned the hard way, rather than ignoring them most of the time, and only become extremely concerned and excessively worried when things did not work out well. They need our love, and most importantly our TRUST & RESPECT. Respecting the youths does not simply mean allowing them to walk down the path to their own destruction. But rather to give them the right signal, that they really do matter to all of us! And by saving their souls, we will end up saving ours and ensure a better tomorrow for everyone.

And of course, the struggle will go on. And let me warn you, it is long-winded, and far. There are many obstacles and tribulation along the way. There are just too many hiccups to be listed here regarding this tour and showcase, and we have to sincerely apologize for all of that. Nevertheless, that would not stop us from pushing the limits farther up. We have put forward an alternative for the Malaysian youths today, in providing them the `faith-based, value-driven’ form of entertainment that our souls craved for. Not the type of melodies and lyrics that drive our soul crazy and empty.

I would like to take this opportunity to thank everyone – Bro Maher, Wassem, Sharif from Awakening, Ummi Roses, Bro Adzhar, Bro Amir Razelan and the whole RS family members, you know who you are, Inteam Records, Aishah – our sponsors for helping us out. May Allah accept our humble deeds as a symbol of submission to Him.

Last but never the least, let us put our hands together and pray to Allah SWT with this prayer that concludes the song Asma’Allah, sung by Bro Sami Yusuf, one of Awakening Records artist as well:
Ya Rahmanu irham dha'fana(O Most Compassionate! Have compassion on our weakness) Ya Ghaffaaru ighfir thunoubana(O Forgiver! Forgive our sins) Ya Sattaaru ostour 'ouyoubana(O Concealer! Conceal our defects) Ya Mu'izzu a'izza ummatana(O Bestower of honour! Bestow honour on our Ummah) Ya Mujeebu ajib du├Żaa'ana(O Responsive One! Answer our prayers) Ya Lateefu oltof binaa (x3)(O Gentle One! Show gentleness to us)


Amin,Amin ya Rabbal Alamin

Read more...

Khusus buat Du'at Muda Generasi Y - kalian adalah MASA DEPAN dakwah ini!

>> Tuesday, October 12, 2010

Salam

Khusus kunukilkan coretan ini, istimewa buat setiap seorang anak mudaku yang berusia 30 tahun ke bawah - yang telah berjanji setia dengan Allah SWT untuk mewakafkan jiwa dan raga buat satu perjuangan yang hebat dan agung, demi DAKWAH - menyeru, memanggil, menyantuni, memujuk dan menunjuk, mendampingi, membelai, merayu - apapun jua kata buatnya,:

  • agar manusia hamba ini kembali menghayati asal maksud penciptaannya oleh Rabb yang Maha Segalanya!
  • agar insan sedar, adalah lebih MUDAH untuk patuh dan menuruti setiap perintah Allah, dari melalui setiap KEPAYAHAN dan KESUKARAN cuba melawan fitrah dan berlagak sombong, bongkak dan takabbur terhadap Allah.
  • mudah-mudahan kehidupan kita semua menjadi lebih sejahtera, bila nilai dan keutamaan ditumpahkan kepada mencari redha Allah dan bukan sanjungan manusia
Kalian digelar Generasi Y - lantaran banyak sebabnya - kalian dibentuk dalam sebuah dunia yang mengecil sempadan geografi, masa dan batasannya. Kalian dilahirkan dan dibesarkan oleh Generasi Boomer & GenX yang begitu `protective', menyanjungi dan menghargai kalian dari dalam rahim, sewaktu mula melangkah, masuk ke tadika, ke alam sekolah hinggalah ke menara gading! Kekadang - kalian jadi bingung melihat gelagat Gen X dan Boomers di sekeliling kalian, mengapa seperti disanjung, namun kerap jua rasa tersingkir dan tersisih.

Mengapa rasa seperti disayangi, namun masih tidak dipercayai? Kenapa diminta bersuara, hanya untuk disangkal dan diminta diam semula?

Anak-anakku, para du'at muda,
Semangat dan kudrat kalian memang hebat. Optimisme kalianlah yang memberi nafas baru buat medan ini. Inovasi dakwah menjadi identiti kalian. Kalian berlari sepantas kilat, hampir kami yang sudah separuh abad ini, tercungap-cungap nak try to `catch up'.

Gandingan kita memang pasti mencetus sesuatu yang `phenomenal', InsyaAllah. Namun, ianya mesti diasaskan kepada suatu kesimbangan yang mantap.

Anak-anakku, berlarilah - jangan bimbang kami yang di sini. Jangan sekali rasa terjerat atau terperangkap, kerana kalianlah yang lebih tahu mengenai dunia kalian. Namun, jangan lupa, kemudaan kalian menyebabkan kematangan masih perlu dibina.

Para senior dakwah, kalian juga jangan tersentak dan terkejut melihat kelantangan mereka. Anak-anak ini masa depan dakwah kita. Ayuh kita sisipkan doa dan titipkan bekalan yang mantap - agar mereka bersiap siaga menempuh sejarah zaman mereka.

Anak-anakku, para du'at muda,
I HEAR YOU, I HEAR YOU......InsyaAllah, kembangkanlah sayapmu, terbanglah tinggi. Dr.Har yakin, hanya Allah SWT yang mampu membimbing kita sebaik-baiknya... Kenang Dr.Har dalam doa rabitah kalian, sepanjang masa.

Yang menyayangi,
Dr.Har

Read more...

Titipan buat bakal jamaah haji 1431H : Perkongsian Sanggar Spiritual 1427H

>> Wednesday, October 6, 2010

Salam
Panggilan haji...........telah tiba lagi!

Seperti boleh terasa debaran hati bakal peserta konvensyen tahunan umat Islam terbesar dunia, mengimbau semula kenangan manis Dr.Har dan Ustaz Zul menjejakkan kaki di bumi suci Madinah dan Makkah pada Disember 2006 yang lepas.

Dr.Har sempat merakamkan 10 coretan pendek di bawah topik `Sanggar Spiritual 1427H', yang dikongsi bersama dgn ahli JIM ( referred as Ikhwah & Akhawat) , yang ingin diperturunkan di sini. Cuma mohon maaf, CD gambar hajj kami ter`misplaced' masa mengemas bilik bacaan ni baru-baru ni. Jadi kena dihiaskan dgn gambar-gambar hiasan yer.

Pesanan dari Dr.Har kepada bakal hujjaj : PLEASE DO ENJOY YOURSELF THERE, REALLY!

Coretan 1 - 10 :
Sanggar Spiritual 1427H : Dr. Har melapor diri
( Memulakan coretan dgn satu summary perjalanan dan pengalaman sepanjang 44 hari tersebut)......
Untuk mengetahui selanjutnya, please log on to :
http://mejawanitajim.blogspot.com/2007/02/sanggar-spiritual-haj-2007.html


Dr.Har

Read more...

Alhamdulillah, Maher Zain is here in town!!

>> Tuesday, October 5, 2010

Salam

Yesss, you better believe this - but Maher Zain is here in Malaysia!

I just came back from hosting the dinner, welcoming this very fine, talented, friendly young man and his small entourage.

On behalf of Raudhatus Sakinah, I thank Allah SWT for facilitating the effort of bringing MZ all the way here from Sweden. We are indeed fortunate to have generous sponsors plus enthusiastic media representatives to support us. Not too forget the local nasyid group - InTeam and Aisyah, who will be performing along with MZ during the showcase.

I know there are so many of you all out there - feeling disappointed and sad for not getting the tickets this time around. Do not despair, InsyaAllah, MZ is coming back to Malaysia soon. Pray that the next plan will somewhat work out....Amin.

MZ in person - is as warm and pleasant as his soothing voice that sweeps your heart away. He was kind enough to write this long message for my three children

` To my brother Syamil and sisters Syifa' and Deena. I wish you a great success in this life and in akhirat - paradise. May Allah bless your beautiful mother, she's doing something amazing. Plz promise me to always take good care of her. And I pray that Allah always blesses your family.

Your brother : Signed Maher Zain
Let's pray to Allah SWT - to ensure that his showcase wil be a great success for dakwah to everyone - young and old.

For those who managed to secure the tickets, see you all in MBSA Auditorium Shah Alam Oct 14 & 15, InsyaAllah. Those who could not manage to get the tickets, keep on praying, InsyaAllah you'll be selected by Allah to be there to join him in the next tour to Malaysia.


Dr.Har

Read more...

Pewaris Harapan Ummi dan Ayah

>> Tuesday, September 21, 2010


Salam

Ingin dikongsikan gambar terbaru sempena Aidilfitri yang baru lalu, wajah ceria tiga orang cahayamata, pengarang jantung, si buah hati, penyejuk qalbu kami berdua - Ustaz Zul dan Dr.Har. Kelihatan jelas kehijauan latar - suasana permai kampung di Baling, Kedah.

Mohon didoakan :

  • Syifa' Hana, puteri sulong si manis 17 yang bakal menduduki SPM November ini bersama rakan seperjuangan di KISAS.
  • Muhammad Anwar Syamil - anak soleh berusia 13 tahun - semoga sentiasa diberikan Allah SWT kekuatan dan motivasi yang tinggi menghabiskan segera hafalan 30 juzuk Al-Quranul karim dalam dua tahun ini di Maahad Tahfiz Al-Quran Hira' di Jeram.
  • Deena Sofiyya - simanja 8 tahun yang begitu ceria dan menghiburkan, sedang pulun menghafal Surah Al-Balad semenjak Ramadhan yang lalu.
Moga dimakbulkan doa kami berdua saban hari - agar mereka menjadi `qurratu a'yun - penyejuk mata' dan imam bagi mereka yang bertaqwa (lil muttaqin imama)..............Amin

Ummi dan Ayah sentiasa bersyukur ke hadrat Allah yang mengizinkan kami berdua, to be the parents of these beautiful children!! We can never thank You enough, Ya Rabb.......

Ummi & Ayah

Read more...

Nukilan buat anak-anak bergelar pelajar perubatan (dan ibu bapa mereka juga!)

>> Monday, September 20, 2010

Salam Syawal,
Khusus buat:

  • Anak-anak yang bergelar pelajar perubatan ( di mana jua anda berada)
  • Ibu dan ayah kepada anak-anak di atas
Sedikit pesanan ini dinukilkan oleh seorang yang pernah menjadi pelajar perubatan ( 1986-1991), sudah bergelar doktor selama lebih 19 tahun, menjadi pakar O&G dan pendidik kepada ribuan pelajar perubatan selama 13 tahun. Namun belum berpeluang menjadi ibu kepada seorang pelajar perubatan lagi setakat ini.

Anak-anakku,

Kalian sebenarnya bertuah dipilih Allah SWT mempelajari satu bidang yang amat besar faedah dan manfaatnya buat manusia dan dunia. Apapun yang mendorong kalian membuat keputusan menjadikan bidang ini pilihan, kalian sudah sampai di sini! Betapa ramai rakan kalian yang mengidamkan kerusi yang kalian duduki sekarang ini.

Harapnya, dorongan itu bukanlah semata-mata mahu mencuba nasib, memenuhi hajat dan hasrat kedua ibu bapa dan keluarga yang mahu seorang bergelar `Doktor’ dalam salasilah keturunan, ataupun ingin sentiasa bersama dgn rakan karib lain yang kebetulan juga mendapat tawaran yang sama!

Melihat betapa berlumba-lumba kalian merebut tempat di sekolah perubatan, rasanya seperti ada kempen ` Satu Keluarga Seorang Doktor’ lagaknya.

Jangan kalian terkejut nanti – dengan realiti pengorbanan yang mesti kalian lalui. Perubatan adalah satu lapangan yang perlukan komitmen pembelajaran sepanjang hayat. Kalian sendiri yang perlu mencetus keghairahan mahu menuntut ilmu, bukannya hanya berharap dan bergantung sepenuhnya kepada tenaga pendidik yang menunjuk ajar. Kalian akan mulai mendengar perkataan ` self-directed learning- SDL’, student-centred education, life-long learning, community-based learning, inter-professional learning dll.

Pengajar kalian bukan hanya professor dan pensyarah perubatan, malahan yang bergelar pesakit itulah yang paling banyak mengajar dan memberi tunjuk ajar. Para jururawat adalah mentor yang paling berpengalaman dan perlu diberi penghormatan.

Yang paling utama, akhlak kalian – menjadi pembeza utama antara pengamal perubatan yang mulia dan doktor yang angkuh. Bertuahlah bagi kalian yang sememangnya sudah berbekal dgn didikan sempurna, penuh budi bahasa, tata tertib dan sopan santun yang tinggi semenjak dari rumah lagi. Malanglah kalian yang serba kekurangan dalam aspek ini, sekalipun kalian begitu cerdas mengumpul deretan `A+’ dalam transkrip keputusan peperiksaan saban semester.

Untuk para ibu dan ayah kepada anak-anak yang bergelar pelajar perubatan,

Mohon dipastikan kalian sudah menyediakan anak-anak kalian dengan baik dan sempurna – terutamanya dalam aspek rohaniah dan akhlaqiah mereka. Mereka akan menjadi doktor perubatan – bukan calang-calang profesyen! Pastikan mereka menjadi pengamal perubatan yang tawadhuk dan sentiasa berhubung erat dengn Rabb.. Selitkan doa yang tidak pernah kunjung padam setiap masa dan ketika, moga Allah SWT memberi bimbinganNya buat anak-anak ini.

Sekiranya kalianlah menjadi SEBAB utama anak-anak berada di sekolah perubatan hari ini, sedangkan itu bukan keinginan dan minat mereka sendiri, bersedialah untuk meminta maaf kepada mereka – terutamanya jika mereka akan berhadapan dgn kesukaran dan keperitan memenuhi hajat dan cita-cita kalian itu. Sokong dan dokonglah mereka sehingga ke akhir nanti – kerana cubaan dan dugaan yang perlu anak-anak ini hadapi bukanlah setakat semasa dalam latihan sahaja, malahan yang lebih mencabar adalah ketika terpikul di bahu mereka tanggungjawab dan amanah yang berat apabila bergelar doktor nanti!

InsyaAllah, kalian akan sentiasa dilindungi Allah SWT dari segala bencana selagi mana penggantungan hanyalah kepada Allah semata-mata.

Dr.Har

Read more...

Sekalung Al-Fatihah buat Allahyarham Al-Fadhil Ustaz Ahmad Sonhadji

>> Sunday, August 29, 2010


Salam

Pada pagi 2 Ramadhan ( 12 Ogos 2010) yang lalu, seorang ulamak tersohor Singapura - Al-Fadhil Ustaz Ahamd Sonhadji Mohamad pulang ke rahmatullah pada usia 88 tahun, berikutan komplikasi radang paru-paru dan kegagalan ginjal.

Dr.Har hanya mengetahuinya awal pagi 19 Ramadhan ini, semasa google data - entah macamana terlihat satu berita yang mengumumkan pemergian ulamak hebat ini.

Sambil menghadiahkan al-Fatihah, fikiran Dr.Har terlayang mengimbau pengalaman peribadi, dua kali menziarahi beliau di rumahnya di Singapura kira-kira sepuluh tahun lalu.

Semasa menjalani fellowship di Antenatal Diagnostic Centre (ADC) di NUH dari Mei - Julai 2000, melalui K.Salbiah, sister yang menyewakan bilik rumahnya pada Dr.Har - berkesempatan pula mengenali K. Suryati, salah seorang dari anak-anak Almarhum. Kebetulan, Dr.Har dibawa menziarahi almarhum di rumahnya, yang dipenuhi buku-buku dan penulisan.

Almarhum terus mengingatkan Dr.Har kepada almarhum ayahanda Hj Siraj yang sudah tiada - mungkin kerana gaya dan keramahan ulamak Jawa yang berasal dari Solo ini - sama seperti kemesraan Almarhum bapak setiap kali bertemu orang yang baru dikenali. Kami asyik berbual mengenai tradisi keilmuan masyarakat Jawa - dengan santri, pesantren, mondok dan pak kiyai. Sempat berbual sedikit mengenai Wali Songo - Sunan Bonang, Sunan Gunung Jati, Sunan Kalijaga, Sunan Demak, Sunan Ampel.

Kali kedua ketika Dr.Har sempat bertandang sekejap ke Singapura, setahun kemudian. Paling terakhir, mungkin tiga tahun lepas, semasa Almarhum bertandang ke KL - arwah berpesan kepada K.Suryati, kalau-kalau boleh bertemu Dr.Har. Namun dek ada komitmen lain, Dr.Har tidak dapat memenuhi hajat almarhum.

Sudah lama benar terputus hubungan dgn K.Suryati dan Almarhum. Pemergiannya terasa benar kehilangan, ternyata Almarhum memang cukup `inspirational'.

Doa Dr.Har : `Moga Allah SWT memberikan kerehatan kepada Almarhum Ustaz Sonhadji yang begitu banyak jasa dan bakti - membumikan Islam di bumi Singapura. Masukkan beliau dalam jannah-Mu ya Allah.........tempat kerehatan yang sebaik-baiknya. Jadikan beliau inspirasi buat hamba menabur budi hingga ke akhir hayat.'

Demi cinta dan kasih sayang Dr.Har pada almarhum, akan Dr.Har usahakan agar bertaut semula ukhuwah dan persahabatan antara Dr.Har dan ahli keluarganya, InsyaAllah.

Moga dikabulkan Allah segala hasrat dan harapan.........Ameen.

Read more...

Doa buat suamiku tercinta, sempena ulangtahun ke-44!

>> Tuesday, August 10, 2010



Salam,
Pada tanggal 10 Ogos 1966 yang lalu, lahir seorang putera sulong di Kg Ketemba, Baling Kedah - membawa cahaya kegembiraan kepada pasangan Ahmad Lebai Dol dan Haspah Awang.
Diberikan nama Zulkifli, sempena nama Nabi - anak itu dibesarkan dengan penuh kasih sayang dan harapan, agar satu hari nanti menjadi manusia yang banyak jasanya kepada umat.

Hari ini genap usianya 44 tahun. Dalam tempoh usia sebegitu, insan ini amat banyak jasanya terutama kepada keluarganya. Semenjak bergelar suami pada usia 25 tahun ( mengikut usia Nabi Muhammad SAW berkahwin) dan menjadi bapa pada usaia 27 tahun, insan ini tidak pernah jemu membimbing dan memimpin isteri dan anak-anaknya.

Gaya kepimpinannya penuh bijaksana, seloroh dan tawa mesra menjadi pemikat, ketajaman firasat dan kematangan menjadi perhiasan yang menawan hati siapa sahaja yang mengenalinya. Namun yang paling utama, kejelasan fikrah dan kesungguhannya menyemai benih aqidah, iman dan taqwa menjadi penerang dan suluh jalan yang tidak pernah kunjung padam.

Alhamdulillah, hanya Allah yang layak kami puji lantaran nikmat hidup sekeluarga bernakhodakan insan mulia ini. Di hari ulangtahun ini, isteri dan anak-anakmu menghimpun doa, agar Allah SWT terus membimbing Abang dan memberi kekuatan utk. terus mendidik kami tanpa jemu.

Saban hari, kami menjadi saksi bahawa engkau begitu gigih menurut perintah yang dimaktubkan dalam surat At-Tahrim : Kuu anfusakum wa ahlikum naara! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.............. Ya Allah, persaksikan bahawa insan ini telah sedaya upayanya cuba menjalankan suruhan dan meninggalkan kebencian-Mu setiap masa. Kurniakan untuknya jannah-Mu , Ya Allah!

Abang , we salute you!! May Allah SWT bless you with many more productive years ahead..InsyaAllah.

Har, Syifa', Syamil dan Deena

Read more...

UKM Vice Chancellor Award 2010: DR. FARIN MASRA

>> Friday, August 6, 2010


Salam
Alhamdulillah, Dr. Farin Masra has been selected as one of the recipients of UKM Vice Chancellor Award during this year Convocation. The honour is awarded to excellent graduates who have shown outstanding performance in both academic as well as co-curriculum activities.

SYABAS Farin! You definitely deserve this award, dear!

May Allah SWT continue in providing you strength and perseverence!

Loves,
Dr.Har

Read more...

UKM 38th Convocation : my first babies are graduating!

>> Thursday, August 5, 2010

Salam

InsyaAllah, , I will be in cloud nine this Saturday afternoon as my 204 babies will be graduating. Alhamdulillah, I am so proud of them. I am looking forward to see the beaming smiles.
Yes, you all really deserve the scroll !

As always, it's been our tradition to have a special gathering on friday afternoon at the faculty, one day prior to the Convo in UKM Bangi - HARI MESRA GRADUAN. This is meant to be for the graduates and their parents to gather with the dean & other faculty members.

And this year, it is very special for me, as I would now be able to see how my 2 month-old house officers doing. Heard a lot about them from my colleagues in MOH - good and bad!

See you all InsyaAllah.

Prof. Har

Read more...

Phewww..Marathon Talks on Sexual Issues

Salam
You all better believe this....I have been talking almost every night since last week on these issues on sexuality! Here goes....

30 July -
Forum Isu Pendidikan Semasa : Pendidikan Seks : Penawar @ Racun - organized by MPPUKM
2 Aug -
AGENDA AWANI - Astro Awani : Buang Bayi - penyelesaian holistik - bersama Dato' Aminah, Ketua Pengarah LPPKN & Zulfitri as moderator
3 Aug -
Forum Mahasiswa & Seksualiti - organized by Kolej Mawar UiTM
4 Aug-
Forum Bicara Ad Din, Pesta Konvo UKM ke 38 - tajuk : Mereka berhak hidup
5 Aug- (InsyaAllah)
Sek Men Agama WPKL Manjalara, Kepong - Remaja & Seksualiti

Last night in UKM, I was the third panelist, together with AP Dr. Fariza (FPIUKM) and Ustz Alui Parman (JAIS). In my final round, with tears in my eyes and shaky voice almost close to breaking down, I BEGGED the young students to think, rethink and reflect - esp those who are sexually active out of wedlock - to FEAR ALLAH who is forever watching and observing!

How could anyone continue the wrongdoings while still breathing the air, eating food, enjoying the health of a good pumping heart - all of which come from Allah SWT alone???

How far would those talks effective? Wallahu a'lam ( only Allah knows best). I could only deliver and call to enjoin good. The end result is beyond me.............

Dr.Har

Read more...

Makluman : Forum Pendidikan Seksualiti di UKM Bangi

>> Tuesday, July 27, 2010

Salam

InsyaAllah, Jumaat malam Sabtu ni, Dr.Har dijemput menjadi panel dalam forum yang dianjurkan oleh MPP UKM ni. Tajuk menarik - Pendidikan Seksualiti : Racun atau Penawar? InsyaAllah, akan berganding dgn Ustaz Zamri dan Tuan Musa Awang.

So, macamana ? Apa kata survei? Apa pandangan ANDA? Bila masanya pendidikan seksualiti jadi penawar, bila pula ianya jadi racun?


Dr.Har

Read more...

Hari Penuh Bersejarah: Perlancaran Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

>> Monday, June 21, 2010


Salam

Alhamdulillah, kelmarin, 20 Jun 2010 - IKRAM Malaysia dilancarkan. Seramai lebih kurang 5,000 orang menghadiri pelancaran tersebut di MIECC, Mines Balakong.

Sedikit pengenalan mengenai IKRAM Malaysia: (www.ikram.org.my)

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) adalah sebuah pertubuhan dakwah, kebajikan serta tarbiah yang mengambil peduli tentang urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan cara hidup dan ajaran-ajaran Islam. Ia tidak bertujuan membuat keuntungan dan berusaha untuk penegakan perundangan Islam di Malaysia.

Misi dan VisiIKRAM ialah sebuah pertubuhan Islam yang menyeluruh, yang bekerja untuk menegakkan Islam di Malaysia.

Matlamat IKRAM ialah:
1. Menyebarkan risalah Islam melalui dakwah, serta mempertahankannya daripada kebatilan dan syubahat;
2. Mengumpulkan hati dan jiwa individu Muslim di atas dasar Islam dan membina akhlak yang mulia;
3. Meninggikan taraf sosio-ekonomi umat Islam;
4. Memupuk keadilan masyarakat dan kesejahteraan sosial serta membenteras kejahilan, kemiskinan, keruntuhan moral dan menggalakkan kerja kebajikan, tanpa mengira bangsa dan agama;
5. Memperjuangkan hak umat Islam dan berusaha meningkatkan kesatuan dan perpaduan di kalangan mereka;
6. Menegakkan syariat Islam secara praktikal;
7. Mengadakan hubungan dan kerjasama dengan mana-mana pihak dalam memajukan kepentingan umat Islam;
8. Bekerjasama dengan mana-mana pertubuhan yang mempunyai objektif yang selari bagi memajukan kepentingan Islam, umat Islam dan masyarakat.

Dr.Har diamanahkan menjadi salah seorang JK Pusat IKRAM Malaysia. InsyaAllah, akan tulis lagi....

Dr.Har

Read more...

Langkah Bermula...Doa buat MD(UKM) batch 2010

>> Sunday, June 20, 2010


Salam

Hari ini dan esok, bermulalah detik bersejarah bagi anak2 didik Dr.Har, MD(UKM) batch 2010 yang akan memulakan kerjaya sebagai doktor pelatih ( house officers) di hospital2 KKM di seluruh tanahair.

Doa Dr.Har : semoga kalian terus dibimbing dan diberikan kekuatan oleh Allah SWT utk. menjalani fasa seterusnya dalam kehidupan.

Pesan Dr.Har :

1. Ikhlaskan niat di hati - bahawa profesyen ini akan jadi batu loncatan utk. mendapat redha Allah SWT.

2. Insafi, bahawa cubaan dan dugaan yang bakal dihadapi memang berat dan payah. So, jangan terkejut kalau hidup selepas ini kurang selesa, huru hara, menekan dan tertekan!

3. Layan pesakit sebaik mungkin, kerana mulai hari ini, mereka adalah fokus hidup kita. So, alang-alang macam tu, let's make friends with our patients! Do not treat them as enemies - almaklum, kerana kena menjaga mereka - kita kurang tidur, kurang rehat, kurang makan, kurang masa nak enjoy2 - silap langkah, we'll be angry - angrier and angrier with our patients as the days go by!

4. Put on a smile (even if you have to struggle to do so) whenever you step into the hospital compound. InsyaAllah, your smile will trigger other smiles as well, coming your way - and that will definitely brighten up your days.

For those starting to work in Singapore, don't forget to keep in touch. Jangan lupa, bring UKM spirit in everything you do.

Sorry sebab letakkan gambar enam orang doktor ni jer, I hope you all do not mind.

Tu dulu.

Love you all

Prof.Har

Read more...

Sambutan Hari Ibu 2010

>> Thursday, June 17, 2010


Salam

Bahagia sungguh tahun ni, bila Dr.Har dan Ustz Zul menyambut Hari Ibu pada 9 Mei 2010 bersama kedua bonda kami serentak - kebetulan Bonda Hjh Ramlah ( emak Dr.Har) turut bersama kami berziarah pulang menemui Bonda Hjh Haspah di Baling, Kedah pada 7 Mei yang lepas.

Bahagia bila dapat menyampaikan hajat kedua insan yang amat banyak jasanya kepada hidup kami, Alhamdulillah.

Ya Allah, anugerahkanlah sebaik-baik ganjaran buat insan bergelar ibu - sesungguhnya tiada yang setanding kasih sayang dan doa mereka....Masukkan mereka berdua dalam JannahMu yang mulia......Amin


Dr.Har

Read more...

MARS 2010


Salam
Alhamdulillah, sempat juga mengetuk keyboard ni utk. buat 2 bulan punya update.

Tak pe, buat ringkas punya input kira ok.

I need to go back as far as 2nd May - Alhamdulillah, masa tu Raudhatus Sakinah berjaya anjurkan Malam Amal RS (MARS) 2010 di Shah Alam Convention Centre (SACC). Tahniah pada K.Ros dan team, semua meja terjual, VVIP datang dan pergi dgn senyuman. Semoga tercapai semua objektif MARS 2010.

Yang paling best, Briged Putra RS selamat dilancarkan - syabas Amirul & Yusri. Briged ni kena dipertingkatkan fungsi dan peranannya, InsyaAllah!

Terus gigih dgn kempen Anda Bijak Jauhi Zina........

Dr.Har

Read more...

Perintis Islam di Cape Town : Menziarahi Kramat (maqam) Syeikh Yusuf Al-Makassari

>> Thursday, April 8, 2010

Salam

Semasa di Cape Town minggu lepas, Dr.Har sempat berziarah ke Macassar, satu kawasan bersebelahan dgn Somerset West, tempat konvensyen IMASA berlangsung baru-baru ni.

Nama tempat ini diambil sempena nama tempat asal seorang ulamak Nusantara, Syeikh Yusuf Al-Makassari yang dijadikan tahanan politik pihak kompani Belanda dan dibuang negeri ke Cape Town dari Indonesia, selepas peperangan Bantam sekitar pertengahan 1640an.

Di atas sebuah bukit pasir ( sand dune) terdapat sebuah kubu kecil yang menempatkan sebuah makam persemadian As-Syeikh yang berusia 68 tahun ketika itu, datang bersama 49 org lain ( isteri, anak & orang-orang kanan beliau) menaiki sebuah kapal.

Dikatakan menurut sejarah, kumpulan mereka inilah yang pertama sekali membaca Al-Quran di Cape Town, dan seterusnya meluaskan pengaruh di kalangan hamba sahaya kepada golongan kolonial Belanda yang menjadi peladang anggur ketika itu. Syeikh Yusuf sebenarnya dibuang ke Ceylon dahulu, namun nyata pengaruh beliau tetap dirasai oleh Muslim yang singgah di Ceylon dalam perjalanan ke Mekah menaiki kapal ketika itu. Lantas, pihak kompeni West Indies `mencampakkan' Syeikh Yusuf ke Cape of Good Hope, yang terletak di hujung benua Afrika. Namun ternyata, bumi ini hanya milik Allah SWT, yang akan mewariskannya kpd hamba-hambaNya yang soleh!! Allahu Akbar.

Sudah menjadi tradisi sejak dahulu lagi, sempena cuti panjang Easter setiap tahun, Muslim Capetonians berkumpul dan berkhemah di kaki bukit Kramat Syeikh Yusuf selama tiga malam, acara santai sekeluarga. Ada sebatang sungai kecil mengalir - dipanggil `Kali' ( sounds familiar??) di lembah tu, yang menjadi tumpuan ramai mencari penawar sakit sendi dan kulit, yang dikatakan boleh sembuh kalau seseorang tu mandi di situ. Kemungkinan besar, kali tersebut pernah digunakan oleh Syeikh dan kumpulannya mandi dan berwuduk, empat ratus yang dahulu. Kali ni, Dr.Har berkesempatan melihat sendiri acara tersebut semasa datang menziarahi kramat tersebut pada hari Ahad 4 April yang lepas. Ibarat perhimpunan di Padang Arafah lagaknya - like a mini Arafah.

Berdiri di atas bukit kecil tersebut, ditiup dgn angin kencang sekitar 30 knots, dingin musim luruh, melihat makam yang dikelilingi kira-kira 5 batang meriam di tembok kubu - terasa sungguh kesayuan yang mungkin dirasa oleh kumpulan manusia soleh yang asalnya dari nusantara khatulistiwa yang panasa terik, dikawal rapi oleh tentera kompeni yang lengkap bersenjata - diperlakukan ibarat banduan terpenjara dan hina. Namun, jiwa taqwa tidak mampu dipenjara dan dikurung. Buktinya, empat ratus kemudian, syi'ar Islam masih tetap bersinar di bumi Cape Town hingga ke hari ini.

Semasa melangkah keluar dari kramat tersebut, Dr.Har menoleh ke belakang, mengucap salam selamat tinggal kepada roh Syeikh yang tentunya sedang tenang berehat - sementara menanti hari kebangkitan yang pasti akan tiba, dan InsyaAllah, menagih Jannah Allah SWT yang telah dijanjikan buatnya!

Al-Fatihah buat Almarhum Syeikh Yusuf Al - Makassari.....


Dr.Har

Read more...

Amanat khas buat 203 orang bayi sulungku MD(UKM) batch 2010...

>> Wednesday, April 7, 2010

Salam,

Berita ni dah seminggu lambat, namun hanya mampu menukilkan dalam blog ni bila dah sampai kembali ke Malaysia. Masa kat Cape Town tu, sikit punya homesick bila nak ketuk keyboard nak update pasal berita gembira ni. Jadi Prof. Har buat decision - I will only write bila ada rezeki balik semula di KL. Alhamdulillah, selamat sampai pagi tadi. So here goes....

Tepat jam 10.20am waktu Cape Town ( 4.20pm waktu Malaysia) hari Rabu 31 Mac 2010 ,masa Dr.Har tengah tunggu bagasi kat Airport Cape Town, first sms masuk - berdebar-debar nak baca : pertama datang dari Naim Yaacob - mengkhabarkan keputusan MD(UKM) yang baru diumumkan, dah boleh panggil saya Dr. Naim ( antara yang ditulis dalam sms tu), tak lama kemudian, dapat sms dari jiran di Damai Bakti, Cikgu Noraini ibu pada Nora Saliza, memberitahu keputusan Dr. Nora dan menyampaikan ucapan terima kasih, lepas tu bertubi-tubi satu demi satu sms masuk ke handphone Prof. Har yang berada ribuan kilometer jauhnya dari tanahair. Airmata bergenang membasahi pipi, sampai pelik orang kat sebelah yang tengah berkumpul menunggu bagasi.

Saat kelahiran sudah tiba - anak-anakku yang telah sekian lama kukandung dalam rahimku yang besar ini - selama lima tahun, kubelai, kutatang, kudoakan, kutangisi dan kuiringi dengan harapan seorang ibu, moga tiada yang lahirnya tidak sempurna terutama dari aspek akhlak dan moralnya!

Kini 203 orang anak-anakku sudah bergelar Dr. dipangkal nama masing-masing. Kemudian akan bertaburan masing-masing, mengisi jawatan doktor siswazah di hospital-hospital kerajaan di seluruh pelusuk tanahair. Waktu penuh cabaran, airmata dan keringat. Mudah-mudahan mereka tidak lupa dengan bekalan yang telah dititipkan.

Ada beberapa orang anakku yang masih belum tiba masanya untuk menetas - jangan berduka, tambahan enam bulan itu adalah pengukuhan yang kadangkala perlu untuk membuat kita lebih baik dan layak dipanggil Dr.

Ku cari-cari dalam FB masing-masing, foto-foto merakamkan saat kegembiraan mereka, begitu girang sungguh wajah yang ada. Mohon izin, Prof. Har copied sekeping untuk jadi kenangan abadi. Jangan marah yer, jangan saman kerana tak dapat copyrights. Sesungguhnya, Prof. Har hanya ingin menumpang bangga.

Pergilah anak-anakku, sebarkan sayapmu, betapa rakan-rakan housemen yang lain amat menanti kehadiran kalian, graduan UKM yang akan menjadi rujukan, pimpinan dan contoh teladan bagi mereka. Betapa para consultants dan pakar mengharap kelainan yang menyerlah, di celah-celah kebanjiran puluhan HO yang ada memenuhi jabatan-jabatan mereka. Kalau ada yang tidak kena, anggap itu cabaran yang pasti ada jalan keluarnya. Susah sedikit tak mengapa, bukankah Prof. Har selalu berpesan - kepayahan hidup dan kesakitan adalah GURU yang paling berkesan mendidik kita menjadi insan yang berguna.

Sekiranya sudi, ambillah secebis dari diri Prof. Har ini untuk kalian jadikan bekalan. Di saat-saat buntu menguruskan emosi yang tertekan, terguris dan terluka - cuba tanyakanlah dalam diri : Kalau Prof. Har yang lalui perkara ini, apalah yang agaknya dia akan lakukan? Jadikanlah jawapannya sebagai panduan, boleh dijadikan antara pilihan utk. membuat keputusan. Sesungguhnya, lima tahun kalian membesar dalam rahim Prof. Har, sudah cukup lama utk. mengenal dan menduga apa tindakan yang akan diambil oleh `ibu @ ummi' kalian ini. Sekiranya itu tak cukup, I am just a phone call away. Ada laluan ekspres utk. kalian dalam hati Prof. Har..................Moga kita bertemu lagi, bila kalian kembali meneruskan pengajian kepakaran kalian kelak - first batch of postgraduates from batch 2010 should be in by 2013, InsyaAllah. I'll wait for you at the faculty, InsyaAllah.


`Ummi' kalian : Prof. Har

Read more...

Pengalaman indah Somerset West, Cape Town

>> Tuesday, April 6, 2010

Salam

Alhamdulillah, Dr.Har dah selamat tiba di tanahair tepat jam 5.55am tadi, selepas hampir 14 jam menaiki MH202 - direct dari Cape Town ke KLIA.

Masih terasa keletihan - namun puas dan gembira kerana diizinkan Allah, bertemu dgn rakan-rakan ahli Islamic Medical Assoc. of South Africa (IAMASA) yang datang berkampung dari Johannesburg, Durban, Port Elizabeth ke The Lord Charles Hotel di Somerset West (lihat gambar) - 25 minit perjalanan dari bandaraya Cape Town. Terasa sudah bahang World Cup 2010, jalan raya siap diturap baru, stadium Cape Town dah siap, iklan dalam saluran utama SABC - penuh persiapan menyambut acara terbesar dunia. Sempat diusik oleh salah seorang delegate convention - `Are not your visit to Cape Town now, two months early, Prof. Harlina?' Cape Town amat cantik sekali menjelang autumn, dah mula chilly esp in mornings & late evenings. Angin kuat - malam last Dr.Har kat Somerset West, kelajuan mencecah 50 knots.

Seramai lebih kurang 300 org delegasi hadir. Seorang lagi guest speaker Dr. Muneer Fareed dari Detroit USA, official of Islamic Society of North America (ISNA).

Alhamdulillah, my six lectures were very much well-received. Dr. Har sampaikan keynote address masa official opening : Spirituality & Medicine & Gala Dinner talk in front of their VIP, Prof. Dr. Bongani Mayosi, the Head , Dept of Medicine Fac of Health Sciences University of Cape Town : Managing Diversity! Everybody loved the videoclips shown during the dinner - Mother Theresa, Ghandi & Kingdom of Heavens. I could clearly see, that everyone in that ballroom was focusing on the topic - recalling the apartheid regime esp among the seniors of IMASA.

Can you imagine, delivering SIX lectures in one convention - tak pernah dibuat dek orang! Hanya Allah SWT sahaja yang memberikan kekentalan azam, keberanian dan keteguhan semangat - almaklum, semua yang dengar, very distinguished members of IMASA, yang datang dari Durban, mostly doctors from Indo-Pakistani origin, nampak kurang selesa dgn speaker perempuan dan convenor event tahun ni pun perempuan (Dr. Lameze Parker) - janggut masing-masing macam Abraham Lincoln.

Untuk semua yang doakan, jazakallah. Kamera Canon G10 Dr.Har, lepas balik service ni, tangkap gambar sikit punya besar MB dia, too big for my laptop. Once dah okay, I'll put in my FB insyaAllah.

Tu dulu


Dr.Har

Read more...

Pengalaman menaiki pesawat MH 201 KLIA-Cape Town, 31 Mac 2010

>> Friday, April 2, 2010

Salam

Alhamdulillah, Dr. Har dah selamat tiba di Cape Town pagi Rabu lepas, dan sedang berada di The Lord Charles Hotel, Somerset West - tempat di mana IMASA 30th Annual Convention akan berlangsung.

Nak berkongsi satu pengalaman menarik - sebenarnya trip kali ni sepatutnya Ustaz Zul ikut serta. Pihak organiser sanggup membayar 50% tambang Ustaz sebagai pengiring. Namun atas komitmen kerja dan tanggungjawab menjaga anak-anak, Ustaz terpaksa membuat keputusan tidak turut pergi kali ini, dan mengizinkan Dr.Har pergi sendirian ke Cape Town. Memandangkan ini kali ketiga Dr.Har ke Cape Town, Ustaz tidak keberatan melepaskan Dr.Har pergi.

Namun, ketetapan Allah SWT melebihi segala perancangan kita semua. Ditakdirkan Allah, sepupu Dr.Har, Captain Sofi Bustomi A.Hakim, anak ketiga Mak Cik Cikgu Rubiah, adik bonda Dr.Har yang tinggal di Kuantan, yang bertugas sebagai pilot dgn MAS juga ditugaskan untuk navigate MH 201 pada tarikh keberangkatan yg sama.

So, can you imagine how relieved I was, dan rasa amat bersyukur sekali dgn pertolongan dan perlindungan Allah itu?? Husband tak ikut, tapi adik sepupu yang berada di cockpit, mengiringi perjalanan ribuan batu selama 14 jam!

Imagine, to know that your cousin brother is there in the cockpit, navigating the plane with the rest of his friends?

Yang lebih melapangkan dada, buat pertama kalinya dalam sejarah penerbangan Dr.Har, ketua pramugara membuat pengumuman selamat mendarat di stop pertama kami sebelum Cape Town, dgn didahulukan ucapan Alhamdulillah - both dalam bahasa Melayu dan Inggeris - `Alhamdulillah, kita telah selamat mendarat di lapangan terbang Johannesburg. Alhamdulillah, we have safely landed at Johannesburg International Airport!! Lega,lega ......SYUKUR pada Allah SWT yang menetapkan segala yang terbaik.

Walaupun tak sempat nak jengok cockpit kali ni, tak per. Next time, InsyaAllah.

Hajat nak sisipkan gambar Dr.Har dgn Captain Sofi dalam pesawat semasa stopover sekejap di Johannesburg, tapi ada teknikal glitches sikit. InsyaAllah, will do so in near future.



Akan update lagi, InsyaAllah.

Dr.Har

Read more...

Mohon Doa - Permusafiran ke Cape Town

>> Tuesday, March 30, 2010

Salam ukhuwah,

Dr.Har akan bermusafir ke Cape Town malam ni, utk. memenuhi jemputan Islamic Medical Assoc. of South Africa (IMASA) - menjadi pembentang enam kertas kerja di 30th Annual Convention of IMASA 2010.

Kertas kerja yang akan dibentangkan :

  1. Spirituality & Medicine
  2. Medical Professionalism
  3. Managing Diversity
  4. Self development in a globalized society ( session for medical students)
  5. Family Planning in the legacy of Islam
  6. Adolescent Reproductive Health : The way forward
Mohon doa semua, agar dipermudahkan Allah SWT segala urusan, dipelihara Allah keluarga yang tinggal. Will update dari cape Town, InsyaAllah.

Jangka balik hari Selasa minggu depan, InsyaAllah Selasa pagi jam 5.40am.

Dr.Har

Read more...

Pendidikan Seksualiti & Reproduktif - Apa, Kenapa, Siapa, Bila dan Bagaimana?

>> Wednesday, March 24, 2010

Salam

Izinkan Dr.Har menulis mengenai satu isu yang hangat diperkatakan dalam seminggu dua ni. Hasil dari peningkatan gejala sosial dan seksual - pembuangan bayi, perzinaan, rogol dan cabul - ramai yang menuntut agar pendidikan seksualiti diajarkan kepada anak-anak kita hari ni - agar mereka boleh membuat keputusan yang betul mengenai aspek reproduktif dan seksual, tahu mana bahagian tubuh badan yang boleh disentuh orang lain, mana yang tidak boleh.

Sebenarnya Dr.Har dan rakan -rakan dalam JIM dah mula merangka satu modul kesihatan reproduktif remaja (MKRR) semenjak 2003 lagi, selepas satu usul mengenai perlunya satu bentuk pendidikan reproduktif berlandaskan Islam diluluskan dalam Perhimpunan Perwakilan Nasional (PPN) JIM pada tahun 2002. Yang paling penting, input ibu bapa diperolehi semasa Kolokium Keluarga Nasional (KKN) Kedua di Kuala Gula, Perak pada tahun 2003, untuk memurnikan lagi modul tersebut.

Melalui aktiviti Kelab Remaja JIM (KRJ) dan sekolah-sekolah di bwah kendalian JIM, modul ini diajarkan. Sementara tu, JIM terus terlibat dalam mesyuarat2 mengenai aspek ini di peringkat Kementerian Pelajaran, Kesihatan dan KPWKM, melalui LPPKN.

Minggu lepas, Dr.Har dijemput menghadiri forum konsultatif Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) di LPPKN. Hari ni, Dr.Har hadir pula dalam satu mesyuarat yang sama dengan Kementerian Pelajaran pula.

Nampaknya, semakin ramai pihak yang sedar keperluan dan kepentingan aspek pendidikan kesihatan reproduktif ini diajar kepada generasi. Dengan ilmu, tersuluhlah jalan di hadapan kita. Siapa yang paling diamanahkan utk. mengajarkan aspek ni? Ibu bapa, ibu bapa, ibu bapa dalam keluarga! Cuma masalahnya, macamana dan bagaimana yer???

InsyaAllah, akan tulis lagi dalam input akan datang. Sementara tu, sesiapa yang pergi KLIBF 2010 di PWTC, boleh singgah gerai PTS dan selak-selaklah buku nukilan sahabat Dr.Har Noralina Omar dan Dr. Har. InsyaAllah moga dapat faedah.


Dr.Har

Read more...

Nadwah Kepimpinan Islam SBP ke-30

>> Monday, March 22, 2010

Alhamdulillah, Dr.Har berkesempatan menjadi panelis forum di Nadwah Kepimpinan Islam Sekolah Berasrama Penuh (SBP) kali ke-30 di SBP Integrasi Sabak Bernam di Sg Lang, Sg Air Tawar, S.Bernam - kira2 20 minit dari rumah bonda Dr. Har di Sg Besar, pada 20 Mac (Sabtu) yang lepas.

Panelis yang turut sama adalah Prof. Madya Dr. Ishak dari AIUM, mantan Ketua Umum Kolej Islam Kelang (sekarang KISAS) dan moderator adalah Encik Amir , PK HEM SBPI S.Bernam. Tajuk forum menarik - Kepimpinan Umat Islam dalam era globalisasi.

Mudah-mudahan semua yang hadir, esp. para peserta ( enam orang ahli JK BADAR setiap sekolah) dapat manfaat dari perbincangan kami.

Cuma rasa nak berkongsi di sini, di pembukaan pusingan pertama, Dr.Har memaklumkan pada semua yang Dr.Har dulu attended the FIRST Nadwah kepimpinan di KIK pada tahun 1979, masa tu form one! Jadi wakil kerana masuk dalam komiti Persatuan Pelajar Islam Sekolah Seri Puteri (SSP) Jalan Kolam Ayer, KL masa tu. Teringat betapa susahnya nak faham apa yang sedang diperbincangkan oleh para penceramah - almaklum masih umur 13 tahun. Tapi Dr.Har masih ingat betapa Dr.Har rasa bersemangat dan teruja - berazam kepda diri bahawa satu hari nanti Dr.Har akan menyumbang sebagai penceramah berada di atas pentas Nadwah Kepimpinan Islam SBP. Alhamdulillah - 30 tahun down the line, I was indeed there on the stage, as a panelist!! Namun Dr.Har harap, tiada peserta yang pening lalat dengar input dari Dr.Har malam tu, sebab Dr.Har cuba sedaya mungkin menghurai topik tu semudah yang boleh, agar dapat difahami, dicerna dan akhirnya diamalkan.

Akar tunjang semua pencapaian adalah keazaman yang disemai semenjak beberapa tahun sebelum itu. Ingat, tiada kejayaan yang datang tiba-tiba atau sekelip mata! Semuanya perlu pre-planned dengan teliti, and buatlah strategi. Setelah itu, berusaha segigih yang terdaya. Akhir sekali, serahkan segalanya kepada Allah SWT!

Tu dulu. Hingga ketemu lagi, InsyaAllah.


Love : Dr.Har

Read more...

Final MD(UKM) Professional Exam : Doa untuk Year 5 Medic 2009/2010

>> Monday, March 15, 2010

Salam

Dr.Har nak khususkan nukilan kali ini untuk anak-anak didik Dr.Har - pelajar tahun akhir (5) sarjanamuda doktor perubatan UKM (MD[UKM])

Bermula 15hb, hinggalah 26 Mac 2010, mereka akan menempuh peperiksaan ikhtisas akhir @ Final Professional Exam.

Sudah 5 tahun mereka ini berada dalam rahim (uterus) Dr.Har - bila modul Personal & Professional Development (PPD) diamanahkan kpd Dr.Har, dan mereka ini adalah batch sulung! As always, anak sulung ni memang special - ada banyak sentimental values.

My dear students,
I know you all will do your level best, and with Allah's Grace - you all will soon join the fraternity. I cannot wait to call you Dr. so and so. Remember what I always said, the exam is just merely the milestone by the roadside, indicating how far you have covered in your journey to the destination.

My dear children,
InsyaAllah, I will come to your dinner on 27th March. Unfortunately, I would not be able to be there to witness the historical announcement of your results on March 31st, as I will be on my way to Cape Town.

Ya Allah, permudahkan urusan anak-anak didik hamba dalam menghadapi peperiksaan mereka, jadikan mereka yakin akan keupayaan diri mereka sendiri, bekalkan ilmu dan kemahiran yang terbaik. Muliakan mereka dengan anugerah ilmu dan kebijaksanaan, sinarkan hidup mereka dengan cahaya ketaqwaan, jernihkan hati mereka dengan keikhlasan. Amin ya Rabbal Alamin.


Yes, I am in the active phase of my labour now - my firstborns are on their way.....

Dr.Har

Read more...

Nostalgia SPM 1983 - Berita Harian 31 Mac 1984

>> Friday, March 12, 2010

Salam

Dr.Har nak ucapkan syabas kepada anak-anak yang mencatat kejayaan cemerlang dalam SPM 2009 yang lalu. Syabas juga utk. ibu bapa yang begitu banyak berkorban utk. melihat anak mereka berjaya. Yang tidak mendapat deretan A dalam slip keputusan, jangan pula berputus asa. Banyak lagi ruang dan peluang utk menempa kejayaan dan kebahagiaan - bukan hanya di dunia sahaja, malahan mesti berjaya di akhirat jua!

Bila baca berita mengenai kegembiraan anak2 yang lulus cemerlang SPM di akhbar utama hari ni, teringat pula kisah Dr.Har sekitar 26 tahun yang lepas. Alhamdulillah, merasa jugalah Dr. Har ditemuramah oleh pemberita apabila berjaya menjadi pelajar terbaik SPM 1983 di Sekolah Seri Puteri - dapat 10A ( termasuk kertas English 121 @ 1119 sekarang ni) .

Disisipkan keratan akhbar yang sudah lusuh dalam simpanan Dr. Har - bertarikh 31 Mac 1984. Diperturunkan di sini apa yang dilaporkan :

Berita Harian 31/3/1984 - Harlina ingin buktikan umat Islam boleh maju

Kuala Lumpur, Sabtu - Penindasan kuasa besar terhadap umat Islam mendorong Harlina Halizah Haji Siraj berusaha kuat hingga mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia.

Pelajar terbaik Sekolah Seri Puteri ini menyedari bahawa dia mesti membuktikan umat Islam boleh maju dalam bidang akademik.

"Kita perlu berusaha untuk mencapai kejayaanbagi melambangkankekuatan umat Islam, dan hanya dengan pelajaran tinggi sahaja, kita akan menjadi bangsa yang disegani," kata Harlina, anak keenam dari lapan orang adik beradik.

Selain itu, nasihat keluarga dan guru serta kejayaan abang dan kakaknya melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi turut memberinya semangat untuk belajar lebih tekun sembil mengharapkan suatu hari nanti dia akan mengikuti jejak langkah mereka.

Harlina berjaya menperolehi sembilan A - empat A1 dalam matapelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Agama Islam dan Geografi dan lima A2 dalam matapelajaran Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi.

Menurutnya, dia hanya belajar mengikut waktu yang ditetapkan oleh pihak sekolah, iaitu dari 8.30 hingga 11.00 malamdan perbincangan berkumpulan selama lebih kurang 45 minit setiap petang.

Bagaimanapun, dia menumpukan sepenuh perhatian di kelas dan banyak membaca majalah akademik, katanya.

"Saya kurang membaca buku teks selepas waktu sekolah kerana saya mudah bosan. Sebab itu saya banyak menghabiskan waktu membaca buku-buku dan majalah-majalah pengetahuan lain di perpustakaan. Lagipun, perhatian penuh sewaktu guru mengajar sudah lebih dari memadai," ujarnya.

Harlina adalah pemidato terbaik seluruh Wilayah Persekutuan tahun lalu dan bergiat cergas dalam pelbagaio persatuan termasuk setiausaha Persatuan Bulan Sabit Merah dan Lembaga Pengawas.

"Tetapi semua itu tidak mengganggu pelajaran saya , malahan membantu menambahkan pengetahuan dan daya ingatan saya menjelang peperiksaan," katanya.

Berasal dari Sabak Bernam, Selangor, Harlina bercita-cita menjadi seorang pakar Sakit Puan setelah menyedari kekurangan jawatan tersebut dalam bidang perubatan, sedangkan bidang itu amat penting nagi membantu kaum wanita, tegasnya.

Universiti Kebangsaan Malaysia menjadi pilihan pertama Harlina, anak seorang bekas kadhi di Selangor, untuk memenuhinya cita-citanya.


JZKK atas doa semua!

Dr.Har

Read more...

Forum Perdana Maulidur Rasul UKM 1431H

>> Friday, March 5, 2010

Salam

Dr.Har berkesempatan jadi panelis dalam sesi forum sempena Majlis Maulidur Rasul peringkat UKM Bangi pada Isnin lepas, 1 Mac 2010. Bergandingan dgn Ustaz Zahazan dari Telaga Biru, antara perkara yang dikupas, adalah perihal pentingnya mencontohi Rasulullah SAW dalam interaksi sesama kita - tak kira besar mana pangkat antara kita, tanpa mengira kedudukan, kepintaran dan kehebatan kita.

Dr.Har tekankan, dalam kita menyanjung Rasulullah SAW, jangan sampai terlalu mendewa-dewakan dan buat kesimpulan salah - Alahai Rasulullah tu bolehlah, dia utusan Allah. Kita manusia biasa ni, manalah boleh nak ikut Rasulullah SAW! Kita perlu mencontohi sebaik mungkin, lantaran Nabi diutuskan ke tengah masyarakat untuk tinggal bersama.

Alhamdulillah, Tan Sri Prof. Dr. Naib Canselor turut hadir bersama, dengan Timb2 Naib Canselor dan pegawai kanan universiti.

Dalam round kedua, Dr.Har ditanya mengenai penyelesaian untuk perbalahan yang sekarang timbul di kalangan orang yang dipandang tinggi sebagai ilmuwan. Sambil menekankan, menangani kepelbagaian sememangnya sudah menjadi ajaran Islam. Dr.Har rujuk perlunya ada 5 minda utk. masa depan, begitu nukilan Prof. Horward Gardner ( dalam bukunya The 5 Minds for the Future)

  1. Disciplined mind
  2. Synthesizing mind
  3. Creating mind ( tahun ni Tahun Inovasi UKM)
  4. Respectful mind
  5. Ethical mind
Yang nombor 4 & 5, kerja right brain. Jom jadi manusia seimbang!

Dr.Har

Read more...

Input Dr. Har dalam Seminar Mars & Venus KARISMA UIA Gombak

>> Sunday, February 28, 2010

Salam

Alhamdulillah, pagi Jumaat lepas, Dr. Har berkesempatan meluangkan masa dari 10.30 pagi hingga 12.00 tgh dgn peserta Seminar Mars & Venus anjuran KARISMA UIAM Gombak. Sambutan peserta amat menggalakkan, walaupun pagi tu hujan rahmat pagi Jumaat turun dgn lebatnya.

Tajuk yang diminta Dr. Har kupas - mengenai batasan interaksi antara lelaki dan wanita, sebagaimana yang digariskan oleh Islam. Rasanya semua peserta seminar dah maklum ttg perkara ni secara teorinya, cuma bagaimana nak apply dalam realiti semasa.

Slide pertama lepas tajuk:

Men are from Mars, Women are from Venus,
Children are from Heaven,
Having to live TOGETHER on planet Earth!

Antara points yang Dr.Har gariskan:
  1. Cara kita berinteraksi dgn yang berlainan jantina - banyak dipengaruhi dgn cara kita dibesarkan oleh parents, especially BAPA kita sendiri. Kalau bapa kita sering tunjukkan contoh teladan bagaimana berinteraksi secara terhormat dan santun dgn wanita, terutamanya isterinya iaitu ibu kita sendiri, maka dengan mudah kita menjalin hubungan sihat yang profesional. Malangnya hari ni, para bapa kurang menyerlah dalam aspek sosialisasi anak-anak, terutama anak-anak lelaki. Lahirlah kelompok generasi muda yang teraba-raba dalam gelap, cuba berinteraksi dgn mereka yang berlainan jantina - keliru dgn aspek cinta, hubungan seks dan komitmen!!! Tiada lagi istilah `gentlemen'/ melindungi/ membela wanita - hari ni, pantang lepa, ngappp...........masuk perangkap. Yang perempuan pulak, tercari-cari menagih pengiktirafan lelaki, dek jiwa kosong yang tidak dibimbing oleh lelaki bernama bapa, sanggup menggadai segalanya demi apa yang dikatakan cinta kononnya!

  2. Dr.Har tak elaborate sangat perbezaan antara warga Mars & Venus ni, yang tu Pak Utih akan huraikan dalam sesi petang. Cuma yang penting, perbezaan yang ditentukan Allah SWT bukannya untuk ditelagahkan, lantaran samanya taraf kita di sisi Allah dari aspek spiritualitinya.

  3. Dalam berorganisasi, asas perhubungan mesti terus dipelihara. Lelaki sememangnya diciptakan Allah memegang tgjwab `qawwama' ( Surat An-Nisa : 34) - mereka perlu diberikan KEPERCAYAAN (TRUST) utk. memimpin diri mereka sendiri kemudian orang lain. So, akhawat kena sentiasa ingat yang tu. Jangan bimbang, they can do it, ladies. You just have to give them the space.

  4. Wanita pula, jangan pula terbelenggu dgn pepatah melayu ` Ibarat mentimun, tergolek luka, bergolek pun luka'. Women in the eyes of men, depend very much on how they look at themselves! Kalau asyik merasa lemah, hina dina, tak berupaya...............tak boleh lah Dr.Har nak tolong lagi, eh!

  5. Di akhir kalam, Dr.Har refleksi apa yang pernah Dr.Har lalui masa di bangku kampus dulu, bila mula komited dgn dakwah ni. Teringat sangat pesanan naqibah : `Ingat, ujian pertama para duat adalah wanita!' so, minta sgt jaga akhlak, jangan sampai ikhwah terkantoi dakwah kerana godaan kita ni. Pernah juga bertanya dalam hati, aisyeh man..........dalam kita berusaha gigih nak pulun dakwah ni, masih jadi ancaman pulak pada du'at lelaki. Hari ni, selepas hampir duapuluh tahun di arena dakwah umum, Dr.Har buat this conclusion : `Ujian pertama bagi pendakwah wanita adalah lelaki, sebagaimana juga ujian pertama buat pendakwah lelaki adalah wanita!

Dr Har shared this tazkeerah : Seringkali Ustaz Zul buat refleksi - kalaulah abang tak kahwin dgn Har, entah kat mana abang sekarang ni, tentunya tidak lagi di atas jalan dakwah ni. Same goes with me : kalau Har tak kahwin dgn abang, tak tahulah apa yang Har buat sekarang ni, paling pasti mungkin tak de kat dalam JIM ni lagi.

Kesimpulan : Betapa kita memerlukan satu sama lain, lengkap-melengkapi dalam perjalanan mengumpul bekalan menuju redha Allah. Jangan buang masa...........ayuh segera mengorak langkah sederap melonjakkan aktivisme dakwah!

Sayang you all semua,
Dr.Har

Read more...

KENYATAAN MEDIA JIM: TEGURAN WARDINA KEPADA GOLONGAN MUDA DAN ARTIS HARUS DIAMBIL SERIUS

>> Wednesday, February 24, 2010

Kenyataan Media Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM)
22 Februari 2010

TEGURAN WARDINA KEPADA GOLONGAN MUDA DAN ARTIS HARUS DIAMBIL SERIUS

Pertubuhan Jamaah Islah (JIM) menyokong sepenuhnya saranan pelakon, pengacara dan personaliti TV Wardina Safiyyah Fadlullah Wilmot agar masyarakat khususnya golongan remaja hari ini tidak terlalu ghairah menjadikan artis dan selebriti sebagai ikon atau idola untuk dicontohi. Beliau dilaporkan mengemukakan saranan tersebut ketika menjadi salah seorang ahli panel yang mengupas tajuk ` Selebriti sebagai Ikon Masyarakat’ dalam program bual bicara anjuran Kerajaan Negeri Kelantan di Kota Bharu minggu lepas. Menurut beliau juga, dunia artis serta hiburan lebih banyak dipenuhi dengan keburukan daripada kebaikan dan hanya bersandarkan keseronokan.

JIM menyedari bukanlah mudah bagi Wardina membuat pendedahan sebegitu, yang tentunya akan menimbulkan pelbagai reaksi daripada banyak pihak. Wardina telah memilih untuk menyatakan kebenaran dan tidak berselindung di sebalik kepalsuan, sekaligus menunjukkan dia adalah seorang yang berfikiran matang dan mempunyai tanggungjawab sosial yang tinggi terhadap masyarakatnya. Sebagai seorang yang pernah dan masih terlibat terus dalam dunia penyiaran, hiburan dan perfileman, Wardina tentunya merujuk kepada pengalaman sendiri yang dilaluinya. Amatlah wajar sekiranya teguran Wardina diambil serius dan dijadikan iktibar untuk rakan artis yang lain.

Selaras dengan itu, JIM ingin membuat penegasan agar :

Masyarakat umum khususnya golongan remaja tidak terlampau ghairah memuja dan menyanjung golongan artis, terutamanya mereka yang secara terang-terangan menunjukkan akhlak, sikap dan tingkahlaku yang tidak sopan dan bertentangan dengan ajaran moral dan agama.

Golongan artis bersikap lebih bertanggungjawab mendidik diri masing-masing dengan ilmu pengetahuan, adab sopan, tatasusila dan tahap profesionalisme yang tinggi. Mereka juga harus sentiasa peka dengan sensitiviti masyarakat, dan bersedia menerima teguran dan membaiki kesilapan. Bagi tujuan ini disarankan golongan sarjana dan ilmuwan serta pihak berwajib didampingi agar artis menjadi contoh teladan yang baik kepada masyarakat.

Media massa tidak keterlaluan mendewa-dewakan golongan artis melalui lambakan program berbentuk hiburan dan realiti, ataupun sibuk membuat liputan mengenai kontroversi dan berita hangat yang berlegar di sekitar kehidupan artis.

JIM sedia membantu artis atau mana-mana pihak bagi menjalankan tanggungjawab sosial yang membina.

Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Siraj
Naib Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM)

Read more...

Kenyataan Media JIM mengenai pembuangan bayi

>> Thursday, February 18, 2010



Kenyataan Media Jamaah Islah Malaysia (JIM)
12 Februari 2010

ISU PEMBUANGAN DAN PEMBUNUHAN BAYI PERLU PENDEKATAN HOLISTIK!

JIM ingin menarik perhatian kepada statistik pembuangan bayi antara tahun 2000 sehingga 2006 yang melaporkan sebanyak 580 orang bayi telah dibuang, majoriti (532 – 92%) adalah bayi baru lahir, sementara 48 (8%) adalah janin ( Sumber PDRM). Sementara menurut laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia pula, terdapat peningkatan ketara dalam kes pembuangan bayi yang dilaporkan (Rujuk Jadual 1).

Jadual 1 : Bilangan Kes Pembuangan Bayi
Tahun2006200720082009 (sehingga Mei)
Jumlah Kes537610233


Dalam Persidangan Kependudukan Kebangsaan 2007, dilaporkan menurut satu kajian di Lembah Klang, seorang bayi dibuang setiap sepuluh hari. Apa yang lebih membimbangkan, fenomena ini tidak lagi hanya berlaku di bandar-bandar besar, malahan semakin kerap dilaporkan di kawasan desa dan luar bandar. Bayi-bayi juga pernah dilaporkan dibuang di dalam tandas sekolah dan premis menara gading institusi pengajian tinggi.

Namun, secara umumnya, masyarakat Malaysia seolah-olah hanya mampu menyatakan rasa kesal, mengecam tindakan zalim tersebut, menuding jari menyalahkan remaja belia yang dikatakan semakin sumbang perlakuan mereka. Adakah kerana bayi-bayi malang tersebut dianggap hasil perzinaan, dikandung tanpa dirancang dan dikehendaki (unplanned and unwanted) oleh ibu mereka, tanpa bapa yang sanggup melindungi lalu kemudiannya dibiarkan atau dibuang untuk menutup aib dan malu , maka kematian mereka tidak harus dibela?

JIM ingin menegaskan bahawa setiap bayi berhak disambut kelahirannya oleh pasukan perubatan yang terlatih di premis kesihatan yang serba lengkap untuk mengendalikan sebarang kecemasan. Setiap ibu yang hamil, berhak mendapatkan jagaan kehamilan yang sempurna untuk memastikan kesihatannya terjaga sepanjang masa. Setiap bayi baru lahir yang ditemui mati terdampar, dikira satu kematian neonatal (bayi berusia tidak lebih empat minggu) yang secara tidak langsung menandakan jagaan kesihatan yang tidak sempurna dan tahap kesihatan yang rendah. Awal Julai lepas, dilaporkan penemuan mayat reput seorang wanita muda di bilik asrama salah sebuah IPT di selatan tanahair, bersama bayi yang dilahirkannya sendirian. Kematian ibu yang melahirkan bayi tanpa bantuan perubatan ini perlu dilihat sebagai satu kematian ibu (maternal mortality) yang sepatutnya boleh dielakkan (avoidable) sekiranya jagaan kesihatan dan perubatan dapat diberikan sebagaimana lazimnya.

JIM berpandangan pendekatan yang lebih pragmatik dan serius perlu segera diambil dalam menangani isu pembuangan bayi ini. Ianya tidak boleh hanya dilihat dari sudut pandang gejala sosial dan seksual semata-mata. Pendekatan tersebut mestilah holistik dan menjurus kepada penyelesaian akar umbi masalah, dengan menekankan kedua - dua aspek pencegahan (preventive) dan rawatan (prescriptive) secara serentak.

JIM menuntut semua pihak memainkan peranan yang lebih bertanggungjawab dalam usaha mencegah gejala sosial yang sedang berleluasa dan semakin parah hari ini. Ianya mesti bermula pada tahap individu yang harus diperkayakan dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran membuat keputusan yang bijak, bertanggungjawab berkaitan aspek seksualitinya. Setiap individu tanpa mengira gender, usia, pangkat dan kedudukan mesti mempunyai daya tahan, disiplin serta integriti yang tinggi dalam mengendalikan emosi dan keinginan nafsu syahwatnya.

Usaha mesti dipertingkatkan agar institusi keluarga dan masyarakat kembali membangunkan sistem nilai dan disiplin hidup yang mampu mengawal tingkahlaku ahli-ahlinya, selari dengan bertambahnya cabaran yang menghakis nilai murni dalam komuniti. Pihak berwajib mestilah mengekang sebarang aktiviti dan kegiatan yang membuka peluang luas yang membawa kepada berlakunya perzinaan seperti pergaulan bebas, hiburan tanpa batas dan gaya hidup hedonistik yang menggalakkan penagihan dadah, alkohol dan seks. Strategi mendidik dan menyeru masyarakat untuk kembali mengamalkan ajaran agama yang menekankan gaya hidup yang murni mesti dilipatgandakan dan menjadi keutamaan di setiap peringkat, dari yang paling atas iaitu pucuk pimpinan negara sehinggalah kepada rakyat jelata .

JIM akur, sekalipun langkah pencegahan dijalankan, masih terdapatnya kelompok ahli masyarakat yang tetap akan terjerumus mengamalkan gaya hidup seksual berisiko tinggi. Pergaulan bebas yang berakhir dengan perzinaan seringkali mengakibatkan kehamilan yang tidak dikehendaki, di samping komplikasi lain seperti pembuangan dan pembunuhan bayi, pengguguran janin, penyakit jangkitan kelamin, HIV/AIDS dan keganasan seksual. Dalam konteks ini, pendekatan rawatan ( prescriptive) mestilah diambil bagi menangani isu di atas : Setiap janin dan bayi, sekalipun yang terhasil dari perzinaan mestilah diberikan peluang dan hak untuk hidup. Ini berpandukan kepada sirah Rasulullah SAW, di mana seorang wanita Al-Ghamidiyah mengaku hamil selepas berzina dan meminta dilaksanakan hukuman hudud ke atasnya. Namun Rasulullah SAW menangguhkan hukuman tersebut untuk memberi peluang bayi itu dilahirkan dengan selamat dan selesai tempoh penyusuannya. Jelas betapa Islam mengambil pendekatan melindungi dan membela bayi yang tidak berdosa, selari dengan intipati ajarannya sebagai ` rahmatalil `alamin’ ( rahmat untuk sekelian alam).

Langkah praktikal mesti segera diambil untuk mengelakkan ibu yang hamil akibat perzinaan dalam masyarakat hari ini tidak berfikiran panjang lalu mengambil keputusan melulu membuang dan membunuh bayi yang baru lahir. Setiap wanita yang hamil, sama ada yang sudah sah berkahwin ataupun belum, mesti mendapatkan jagaan antenatal di pusat kesihatan yang berhampiran secara berkala untuk memastikan kesejahteraannya dan janin dalam kandungan terpelihara. Wanita yang menyembunyikan kehamilannya (concealed pregnancy) seringkali berhadapan dengan risiko komplikasi seperti cubaan menggugurkan kehamilan, kepucatan, preeklampsia, kelahiran pramatang atau kematian semasa melahirkan. Mereka mesti bertanggungjawab terhadap kesihatan diri mereka sendiri dan tidak seharusnya mempertaruhkan nyawa mereka melalui kehamilan dan kelahiran sendirian.

Pasangan lelaki yang terbabit dalam perzinaan sehingga menyebabkan kehamilan mesti dipertanggungjawabkan. Perkembangan kajian saintifik yang membabitkan DNA dan genetik hari ini membolehkan pembuktian terhadap asal usul keturunan manusia dibuat. Satu mekanisme perundangan perlu diusahakan agar pasangan lelaki dalam perzinaan tidak boleh secara sewenang-wenangnya berlepas tangan dari memikul tanggungjawab yang sepatutnya.

Pimpinan negara dan agensi kerajaan yang berkenaan mesti mengambil langkah menyediakan tempat perlindungan yang mampu membimbing wanita yang hamil di luar nikah menjalani kehidupan yang lebih bermakna. Jagaan antenatal boleh dijalankan dengan baik, kelahiran bayi dikendalikan oleh mereka yang terlatih dan proses pengangkatan bayi melalui saluran yang formal dapat dibuat sekiranya siibu mahu menyerahkan bayinya kepada orang lain. Walaubagaimanapun, pusat perlindungan ini tidak boleh berfungsi sebagai pusat transit ( one-stop centre) yang menjadi tempat persinggahan sementara bagi wanita yang hamil di luar nikah semata-mata untuk melahirkan bayi sahaja! Semoga cadangan pendekatan rawatan (prescriptive) dapat memberi ruang dan peluang kedua kepada mereka yang telah terlanjur untuk bertaubat, tidak mengulangi perbuat yang sama dan kembali ke pangkal jalan menjalani kehidupan menurut kehendak syariah dengan kerahmatan Islam.

JIM mendesak agar langkah-langkah yang disarankan segera diambil tindakan bagi menangani isu pembuangan bayi hingga ke akar umbi. Jangan biarkan Malaysia menjadi sebuah masyarakat jahiliyyah moden yang tiada peri kemanusiaan lagi!


Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Siraj
Naib Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM)

Read more...

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP