Input Dr. Har dalam Seminar Mars & Venus KARISMA UIA Gombak

>> Sunday, February 28, 2010

Salam

Alhamdulillah, pagi Jumaat lepas, Dr. Har berkesempatan meluangkan masa dari 10.30 pagi hingga 12.00 tgh dgn peserta Seminar Mars & Venus anjuran KARISMA UIAM Gombak. Sambutan peserta amat menggalakkan, walaupun pagi tu hujan rahmat pagi Jumaat turun dgn lebatnya.

Tajuk yang diminta Dr. Har kupas - mengenai batasan interaksi antara lelaki dan wanita, sebagaimana yang digariskan oleh Islam. Rasanya semua peserta seminar dah maklum ttg perkara ni secara teorinya, cuma bagaimana nak apply dalam realiti semasa.

Slide pertama lepas tajuk:

Men are from Mars, Women are from Venus,
Children are from Heaven,
Having to live TOGETHER on planet Earth!

Antara points yang Dr.Har gariskan:
  1. Cara kita berinteraksi dgn yang berlainan jantina - banyak dipengaruhi dgn cara kita dibesarkan oleh parents, especially BAPA kita sendiri. Kalau bapa kita sering tunjukkan contoh teladan bagaimana berinteraksi secara terhormat dan santun dgn wanita, terutamanya isterinya iaitu ibu kita sendiri, maka dengan mudah kita menjalin hubungan sihat yang profesional. Malangnya hari ni, para bapa kurang menyerlah dalam aspek sosialisasi anak-anak, terutama anak-anak lelaki. Lahirlah kelompok generasi muda yang teraba-raba dalam gelap, cuba berinteraksi dgn mereka yang berlainan jantina - keliru dgn aspek cinta, hubungan seks dan komitmen!!! Tiada lagi istilah `gentlemen'/ melindungi/ membela wanita - hari ni, pantang lepa, ngappp...........masuk perangkap. Yang perempuan pulak, tercari-cari menagih pengiktirafan lelaki, dek jiwa kosong yang tidak dibimbing oleh lelaki bernama bapa, sanggup menggadai segalanya demi apa yang dikatakan cinta kononnya!

  2. Dr.Har tak elaborate sangat perbezaan antara warga Mars & Venus ni, yang tu Pak Utih akan huraikan dalam sesi petang. Cuma yang penting, perbezaan yang ditentukan Allah SWT bukannya untuk ditelagahkan, lantaran samanya taraf kita di sisi Allah dari aspek spiritualitinya.

  3. Dalam berorganisasi, asas perhubungan mesti terus dipelihara. Lelaki sememangnya diciptakan Allah memegang tgjwab `qawwama' ( Surat An-Nisa : 34) - mereka perlu diberikan KEPERCAYAAN (TRUST) utk. memimpin diri mereka sendiri kemudian orang lain. So, akhawat kena sentiasa ingat yang tu. Jangan bimbang, they can do it, ladies. You just have to give them the space.

  4. Wanita pula, jangan pula terbelenggu dgn pepatah melayu ` Ibarat mentimun, tergolek luka, bergolek pun luka'. Women in the eyes of men, depend very much on how they look at themselves! Kalau asyik merasa lemah, hina dina, tak berupaya...............tak boleh lah Dr.Har nak tolong lagi, eh!

  5. Di akhir kalam, Dr.Har refleksi apa yang pernah Dr.Har lalui masa di bangku kampus dulu, bila mula komited dgn dakwah ni. Teringat sangat pesanan naqibah : `Ingat, ujian pertama para duat adalah wanita!' so, minta sgt jaga akhlak, jangan sampai ikhwah terkantoi dakwah kerana godaan kita ni. Pernah juga bertanya dalam hati, aisyeh man..........dalam kita berusaha gigih nak pulun dakwah ni, masih jadi ancaman pulak pada du'at lelaki. Hari ni, selepas hampir duapuluh tahun di arena dakwah umum, Dr.Har buat this conclusion : `Ujian pertama bagi pendakwah wanita adalah lelaki, sebagaimana juga ujian pertama buat pendakwah lelaki adalah wanita!

Dr Har shared this tazkeerah : Seringkali Ustaz Zul buat refleksi - kalaulah abang tak kahwin dgn Har, entah kat mana abang sekarang ni, tentunya tidak lagi di atas jalan dakwah ni. Same goes with me : kalau Har tak kahwin dgn abang, tak tahulah apa yang Har buat sekarang ni, paling pasti mungkin tak de kat dalam JIM ni lagi.

Kesimpulan : Betapa kita memerlukan satu sama lain, lengkap-melengkapi dalam perjalanan mengumpul bekalan menuju redha Allah. Jangan buang masa...........ayuh segera mengorak langkah sederap melonjakkan aktivisme dakwah!

Sayang you all semua,
Dr.Har

4 responses:

naim_yaakob March 1, 2010 at 7:19 PM  

Thanx prof Har for the sharing. doakan ana dikurnia isteri solehah, pembakar semangat berjuang. amin

marwan_amz March 3, 2010 at 9:14 PM  

Dr. Har memang perform! Terima kasih banyak-banyak kerana sudi menjadi wakil Venus untuk berceramah dalam program Seminar Mars & Venus lepas, insya Allah lepas ini kita buat pula seminar Timun & Durian seperti yang Dr. Har cadangkan...:-)


Setiausaha,
Seminar Mars & Venus,
Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia,
Daerah Gombak.

Ahmad Usamah March 5, 2010 at 7:14 PM  

sangat bermanfaat penyampaian dr har ari tu.ramai yang berminat untuk program2 masa akan datang..harap dr har dpt lunang kan masa bersama kami lagi pada masa akan datang..jazakallahukhair.. (^_^)

Mighty MS March 15, 2010 at 7:40 AM  

Alhamdulillah dapat tahu sikit content prog even tak dpt hadirinya.
point yang paling ana tertarik : saling lengkap-melangkapi antara satu sama lain (suami-isteri)..

Semoga Allah senantiasa memberkati usaha kita semua untuk terus berada di ats jalan dakwah ini InsyaAllah.

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP